De realiteit ontvluchten in Huisje Retteketet

Categorie Gerelateerde dossiers

Huisje Retteketet
Illustratie | Bieke Claessens

In Huisje Retteketet in Nieuwpoort liet Bart Lens (Lens°ass architecten) oud en nieuw versmelten tot een eclectisch geheel. In een oude visserswoning, met een totale woonoppervlakte van 90m², integreerde de Hasseltse ontwerper en architect in eigen opdracht een compacte, belevenisvolle en luchtige vakantiewoning voor zes personen, inclusief toegankelijkheid voor een nichtje met een beperking.

De vakantiewoning is voor Bart Lens een plek om even te ontsnappen aan de werkelijkheid. Het concept wordt vertaald in een eclectisch geheel van oud en nieuw. Het gevoel van een oud vissershuisje en de schaligheid van de woning in een wandelstraat bleven bewaard. De nieuwe interieurvormgeving staat niet in contrast met het oude, maar vult het oorspronkelijke aan.

Stalen duplex paravent

Huisje Retteketet heeft een zeer persoonlijke afwerking, met meubels en kunst die invulling geven aan de verblijfruimtes. De nieuwe gebruikte materialen geven een luchtige toets aan het geheel. Zo werd een centrale interventie uitgewerkt als een hangende stalen duplex paravent. Grote uitdaging zat in het creëren van overnachtingsruimte voor een zestal personen op een beperkte ruimte en vooral ook in het integreren van zonlicht – de voorgevel is naar het zuiden gericht – tot diep in de woning.

Klinkers van de dijk

De compactheid, de belevenisvolle inrichting en decoratie, de luchtigheid door doorzichten en de vide zijn volgens de opdrachtgever/uitvoerder de grote troeven van Huisje Retteketet. Als vloerafwerking op de gelijkvloers werd er gekozen voor klinkers die afkomstig zijn van de dijk in Nieuwpoort. In de houten verdiepingsvloer werden met een klokboor klavermotieven uitgehaald voor extra licht. In de glazen uitsparing boven de voordeur werd een aanwezig glas-in-lood raam hergebruikt. De stalen paravent biedt voldoende eigentijds tegengewicht in combinatie mmet het behoud van het oude.

Van zeepbakje tot brandglasraam

Duurzaamheid vertaalt zich dan weer in het hergebruik van de woning en van de oude klinkers. Alles wat zinnig was in het huis werd hergebruikt, van zeepbakje en kapstop tot het brandglasraam en een oude, dicht gemetste kelder. De oriëntatie, de compactheid, de vloer- en wandverwarming, de isolatie en een condenserende ketel zorgen op hun beurt voor het energetisch aspect.

Foto's: Bieke Claessens