Dogma - Rooms

Dogma

In ‘Rooms’ neemt architectenbureau Dogma de huiselijke ruimte onder de loep. De tentoonstelling omvat twee verschillende benaderingen: 'The  Room of One’s Own' focust op de geschiedenis en het gebruik van de privékamer. 'Loveless' schets de geschiedenis van de minimumwoning. 

Waar architect Louis Kahn de kamer zag als de essentiële oorsprong  van de architectuur, stelde schrijfster Virginia Woolf in 1929 dat ‘een eigen kamer hebben’ voor een vrouw in die periode zoveel betekende als het kritisch omgaan met de patriarchale logica van de huiselijke ruimte. De vorm van de kamer drukt subtiel de manieren uit waarop individuen van elkaar worden onderscheiden en gedefinieerd als personen, met de bijhorende associaties van gender, ras en klasse. Met behulp van teksten en tekeningen, biedt Dogma een beknopt historisch overzicht van de architectuur van de kamer.

De tentoonstelling omvat twee verschillende benaderingen: 'The  Room of One’s Own' focust op de geschiedenis en het gebruik van de privékamer. 'Loveless' schets de geschiedenis van de minimumwoning. Beide speurtochten stellen de architectuur van de huiselijke ruimte in vraag vanuit haar meest basale element: de kamer.