Cultuur

Dossier: Cultuur


DING, uitbreiding in wording: de definitieve plannen

10 JUN 2021

Op 23 oktober 2019 maakten Design Museum Gent en sogent bekend dat TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap de Open Oproep voor de uitbreiding van het museum gewonnen had. Anderhalf jaar later is het oorspronkelijke ontwerp van DING (Design in Gent) na veel overleg en studie verfijnd tot een inspirerende ontmoetingsplaats op mensenmaat waar design in al zijn aspecten centraal staat.


Van festivalweide naar huis en tuin: unieke themaruimtes voor fascinerende thuisbeleving

31 MRT 2021

Op zes tot acht weken tijd maakt de grootste Belgische festivaldecorbouwer Phixion een unieke gethematiseerde belevingsruimte voor in je huis of tuin. “Dat is alvast ruim op tijd om thuis een leuke plek te hebben om het gemis van de festivalzomer ruimschoots te verzachten”, zegt CEO Philip Van Den Langenbergh.


Nightclubbing design: het creëren van immersieve ervaringen

05 OKT 2020

Het nachtclubseizoen loopt ten einde en met clubs die in het winterseizoen willen vernieuwen, grijpt Formica de gelegenheid aan om zich te verdiepen in hoe design een grote rol speelt in het creëren van een meeslepende club-ervaring. “Om een onvergetelijk avondje uit te beleven, hebben we het genoegen gehad om mee te werken aan twee nachtclubprojecten waarbij het interieur is gebruikt om een bewuste gebruikersreis te maken”, klinkt het bij Formica.


Painting with Light en Deusjevoo ontwierpen kleurrijke setting voor Het Rad

11 AUG 2020

In slechts zes weken tijd ontwikkelden C-Mine buren Deusjevoo (decor) en Painting with Light (verlichting) een levendig decor en kleurrijk licht- en videodesign voor het langverwachte nieuwe seizoen van het populaire spelprogramma Het Rad, dat sinds begin augustus op VIER te zien is.


Het Leietheater: een architecturaal én audiovisueel pareltje

18 JUN 2020

Het nieuwe Leietheater in Deinze is een pareltje. Zowel architecturaal als audiovisueel werd er met de beschikbare middelen een optimaal resultaat behaald. Voor het audiovisuele aspect deed Stad Deinze een beroep op de expertise van de audiovisuele integrator Play AV. “Een samenwerking waar we met een goed gevoel op terugkijken. Play AV heeft er alles aan gedaan om tot het perfecte eindresultaat te komen”, vertelt Benoît Vanraes, directeur van het Leietheater.


Beleving centraal in interieur van nieuwe Arenberg

26 AUG 2019

De Antwerpse Arenberg pakt uit met een restyling die een stap verder gaat in de ervaring voor de bezoeker. Niet alleen op het podium, maar ook in het interieur van de schouwburg wordt plaatsgemaakt voor nieuwe energie.


Istanbul Designbiënnale bezoekt C-mine Genk met 'A School of Schools'

08 JUL 2019

100 jaar na het ontstaan van Bauhaus zijn de designsector en de wereld grondig veranderd. Gek genoeg is die metamorfose niet te zien in het designonderwijs, de ruimte bij uitstek om te experimenteren. De 4de Istanbul Designbiënnale zoomde afgelopen jaar in op die relatie tussen design en onderwijs. De tentoonstelling A School of Schools reist nu in primeur naar België, op initiatief van IKSV en Z33 i.s.m. C-mine Genk.  Vanaf 28 juni krijg je in C-mine meer dan 100 (inter)nationale ontwerpers te zien, die zich voor hun werk baseerden op de Turkse realiteit.


Een duurzamere wereld, is die maakbaar?

17 MEI 2019

Duurzaamheid was een hot topic op de Milan Design Week 2019. Een nieuwe generatie ontwerpers denkt na over de impact van hun ontwerpen op de planeet. Zij hebben cruciale beslissingen in handen over de afkomst van materialen, herbruikbaarheid, energieverbruik en afvalstromen. De drie toonaangevende designinstellingen van België bundelden de krachten om die bewuste Belgen in de kijker te zetten. Flanders DCMAD Brussels en Wallonie-Bruxelles Design Mode (WBDM) deden dat in Milaan onder de noemer Belgium is Design. Vanaf 17 mei is de tentoonstelling te zien in Design Museum Gent.