Herbestemming

Dossier: Herbestemming


Belgian Building Awards: CERA opnieuw verankerd in historische thuishaven

16 JAN 2020

Met de intrek in het herbestemde neogotische Helleputtegebouw met polyvalente zaal en het 18de eeuwse Hôtel d’Eynatten met salons keerde CERA terug naar de roots van de Volksbank van Leuven. De twee gebouwen kregen van archipelago | ar-te, Robbrecht & Daem in samenwerking met Studio Roma een volwaardige herbestemming, met behoud van alle belangrijke historische elementen van de gebouwen. Het project is een van de zes genomineerden in de categorie Build2Work van de Belgian Building Awards, die op donderdag 3 maart tijdens BATIBOUW worden uitgereikt.


Van oud klooster tot ultramoderne bib

09 JAN 2020

De grandeur van de ruimtes bewaren, zonder een eigentijdse esthetiek en veeleisende akoestiek uit het oog te verliezen. De renovatie - een ontwerp van Atelier d'Architecture & d'Urbanisme Dupire & François (Bergen) en Atelier de l’Arbre d’Or (Namen-Brussel) - van het oude klooster en de kapel van de Visitandines in Bergen was een uitdaging van formaat. Maar de nieuwe bibliotheek en tentoonstellingsruimte van UMons mogen er zijn, mee dankzij het technisch talent van Knauf. Het geperforeerde demonteerbare plafond is alvast een blikvanger met zijn monolithisch effect.


Voormalig klooster herleeft als hotel August

03 JAN 2020

Hotel August - naar een ontwerp van Vincent Van Duysen en Callebaut-architecten - ligt aan de rand van het Groen Kwartier in Antwerpen. Ruim 100 jaar geleden werd het complex opgericht als Augustinessenklooster, dat een onderdeel vormde van het militair hospitaal. Er verbleven zo’n 110 hospitaalzusters in het klooster die de soldaten in het hospitaal verzorgden. Vandaag fungeert het historische gebouw als hotel met 44 kamers.


Herbestemd Predikherenklooster valt in de prijzen op ARC19 Awards

18 NOV 2019

Het Predikheren in Mechelen ging op de ARC19 Awards in Amsterdam, een initiatief van de Architect, aan de haal met de Interieur Award. De jury was diep onder de indruk van de gevoelige en fijnzinnige aanpakt waarmee architecte Mechthild Stuhlmacher van Korteknie Stuhlmacher Architecten het voormalige klooster tot bibliotheek heeft getransformeerd. "Het resultaat is een gebouw met een unieke en ontroerende sfeer. Het project is een onbedoeld kunstwerk", zo oordeelt de jury.


Historische vliegtuighangar omgetoverd tot Google-kantoor

11 DEC 2018

De Amerikaanse studio ZGF Architects heeft het interieur van een hangar uit de jaren 40 in Los Angeles omgetoverd tot een Google-kantoor met open werkruimtes, verhoogde looppaden en zichtbare houten balken.