Dossier: Renovatie


Kantoorrenovatie brengt eenheid in Hansa-huis

20 MRT 2019

Op de hoek van de Ernest Van Dijckkaai en de Suikerrui prijkt het iconische Hansa-huis, één van de eerste kantoorgebouwen in Antwerpen. Het werd gebouwd door architect Jos Hertogs tussen 1897 en 1901. Beeldhouwer Jef Lambeaux plaatste tegen de gevel een aantal mythologische figuren die de handelsgod Mercurius voorstellen. In 1981 werd het gebouw beschermd als monument. VIVA Architecture nam er de kantoorverdieping onder handen.


Gedateerd gebouw van Odisee krijgt jeugdige uitstraling

20 MRT 2019

Vandaag wordt de schoolkeuze van studenten mee bepaald door het kader waarin de opleidingen zullen doorgaan. Het is hierop dat ODISEE wenste te anticiperen met het project ‘It’s all about the ceiling’. VIVA Architecture renoveerde daarvoor de bestaande catering- en cafetaria-infrastructuur, de grote aula en verschillende vergaderruimtes.


De rol van akoestiek bij de herbestemming van een militair hospitaal

13 MRT 2019

Bij het plannen van renovatieprojecten van monumenten is het erg belangrijk om rekening te houden met het optimaliseren van het akoestisch comfort. "Er bestaan veel verschillende oplossingen die gemakkelijk te integreren zijn in een renovatieplan, zonder de eigenheid van een ruimte te veranderen", klinkt het bij DOX Acoustics. Dat bewijst het bedrijf onder andere bij de herbestemming van een voormalig militair hospitaal.


Akoestische gordijnen voor de herbestemming van een kapel

13 MRT 2019

Bij het plannen van renovatieprojecten van monumenten is het erg belangrijk om rekening te houden met het optimaliseren van het akoestisch comfort. "Er bestaan veel verschillende oplossingen die gemakkelijk te integreren zijn in een renovatieplan, zonder de eigenheid van een ruimte te veranderen", klinkt het bij DOX Acoustics. Dat bewijst het bedrijf onder andere bij de herbestemming van de kapel bij Koba vzw in Malle.


Vernieuwen door hergebruik

26 FEB 2019

Geen standaardmeubels, oog voor detail, origineel en speels. Dat waren zowat de sleutelwoorden die architecte Nathalie De Leeuw kreeg voor de verbouwing en herinrichting van apotheek Emilie in Schaarbeek. “De apotheker liet enkele ontwerpen maken door gespecialiseerde apotheekinrichters, maar was nooit tevreden over de standaardvoorstellen die hij kreeg”, vertelt Nathalie De Leeuw.