Restauratie en erfgoed

Dossier: Restauratie en erfgoed


Studio Piet Boon ontwerpt interieur van Rosewood Hotel in Amsterdam

27 NOV 2020

Het voormalige justitiepaleis langs de Prinsengracht in Amsterdam opent in 2023 opnieuw haar deuren als het luxueuze Rosewood Hotel. Studio Piet Boon werd geselecteerd om haar gastenkamers, openbare ruimtes en sparuimte te ontwerpen mét respect voor de typische kenmerken van het iconische gebouw. Voor het project werkte de Nederlandse ontwerpstudio nauw samen met architectenbureaus Kentie & Partners en Studio Concrete, interieurarchitectenbureau Sagrada en landschapsarchitect Piet Oudolf.


Nieuw interieur voor Nieuwe Graanmarkt 32

28 AUG 2020

Devoskoer: van vervallen arbeidershuizen tot karaktervolle woonsite

20 MRT 2020

De twaalf zwaar vervallen arbeiderswoningen van de Devoskoer in het oude stationskwartier van Ronse krijgen weldra een nieuw leven als functioneel, aantrekkelijk en veilig ingerichte wooneenheden in een karaktervolle woonsite. In 2021 neemt architectenbureau Bressers de moeilijke taak op zich om het beschermde 19de-eeuwse beluik te restaureren.


Sint-Niklaaskerk in Westkapelle: versmelting van religie en cultuur

19 MRT 2020

Wie denkt dat religie en cultuur niet samengaan, heeft het goed mis. In de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle combineerde architectenbureau Bressers een plek voor religieuze erediensten met een polyvalente ruimte voor sociaal-culturele activiteiten en evenementen. Na de verwoestende brand van 26 maart 2013 is de kerk zo eindelijk opnieuw het zwaartepunt van de gemeenschap in Westkapelle.


Permanente toptentoonstelling in gerestaureerde Sint-Pieterskerk

19 MRT 2020

In een coronaloze tijd kon je in Leuven normaal gezien vanaf 7 maart genieten van de permanente toptentoonstelling ‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’ in de pas gerestaureerde Sint-Pieterskerk. Het project plaatst topwerken van onder andere de Vlaamse Meester Dieric Bouts terug in hun authentieke context en toont ze op een hedendaagse en innovatieve manier.


Onzichtbare akoestische oplossing voor De Roma

17 MRT 2020

Tijdens de zomer van 2017 werden zowel de geluidsinstallatie als de akoestiek van concertzaal De Roma in Borgerhout onder handen genomen. Half werk mocht het niet worden. Geluidsversterking en akoestiek horen nu eenmaal bij elkaar en om akoestiek onder handen te nemen, heb je een plan nodig. Daarvoor ging De Roma te rade bij Amptec en ShowTex.


Weerspiegeling van eeuwenlange bouwevolutie in De Kaplote

16 MRT 2020

Met zijn complexe geschiedenis van verbouwingen en opdelingen onder verschillende bewoners én een mix van bouwstijlen, weerspiegelt De Kaplote in het West-Vlaamse Wingene de bouwevolutie en de manier van leven door de eeuwen heen. Samen met aannemers Monument Vandekerckhove en Aardig Gedacht restaureerde Bressers de van oorsprong 16de-eeuwse vakwerkhoeve op zo’n manier dat die verschillende bouwfases zo goed mogelijk zichtbaar bleven.


Beeldsmederij DE MAAN: monumentaal eerherstel

28 FEB 2020

Beeldsmederij DE MAAN bouwt voort op de lange traditie van het Mechels Stadspoppentheater, dat in 1948 door poppentheaterpionier Jef Contryn werd opgericht. Om aan de voorschriften van brandweer en toegankelijkheid te voldoen moesten de historische gebouwen Heilige Geestkapel en Heilige Geesthuis gerenoveerd worden. In opdracht van Stad Mechelen namen Architecten Beeck & Hermans en import.export ARCHITECTURE (IEA) enkele jaren geleden respectievelijk de restauratie en de nieuwbouw onder handen.11 resultaten gevonden