Circulair bouwen

Dossier: Circulair bouwen


Antwerpse scale-up speelt pioniersrol in circulaire bouwrevolutie

02 DEC 2020

De bouwsector speelt een cruciale rol om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 55 procent terug te dringen in Europa. Bao Living is met zijn slimme, aanpasbare modules die alle nutsvoorzieningen op één plek bundelt een pionier in betaalbaar en circulair bouwen. De Antwerpse scale-up rondde zopas een tweede kapitaalronde van 750.000 euro af om de duurzame transitie van de bouwsector te helpen versnellen.


Mosa brengt nieuwe Canvas collectie op de markt

27 MEI 2020

Tegelfabrikant Mosa voegt met Canvas een gloednieuwe reeks tegels toe aan haar assortiment. De collectie doet haar naam alle eer aan: de fijne reliëfstructuur en unieke coating van de keramische vloertegels nodigen uit tot aanraking. Dankzij hun eenvoudige, natuurlijke uiterlijk en het vermogen om zich aan te passen aan omringende kleuren en design-kenmerken, zijn de tegels bovendien het ideale vloeroppervlak voor multifunctionele en drukbezochte ruimtes.


Studio Wae verwerkt productieafval Interface tot designtapijttegels

04 MEI 2020

Bij Interface, een internationaal vloerbekledingsbedrijf met sterke focus op duurzaam ondernemen, krijgt productieafval een functioneel en kunstzinnig tweede leven. Partnerbedrijf Studio Wae maakt gebruik van reststromen voor de creatie van circulaire designvloerbekleding en -wandtapijten.


Ex Interiors licht interieur Triodos Bank toe in video: "Gewerkt als kunstenaar"

29 APR 2020

Het nieuwe kantoorgebouw van Triodos Bank in het Nederlandse Zeist is in al zijn facetten circulair te noemen. Het bestaat uit circulaire materialen en verbindingen, werd circulair ontworpen en ook de ligging is circulair. RAU en Ex Interiors omarmden het integrale concept en in een video bespreken en tonen Odette Ex en Thomas Rau het verbluffende interieur.


Tervia’s: flexibel landschapskantoor met een circulaire stempel

26 MRT 2020

Met Tervia’s kreeg IT-bedrijf Remicon in september een gloednieuwe kantooromgeving ter beschikking. In dit flexibele landschapskantoor in Westmeerbeek staat circulariteit centraal. Van de vloeren over de wanden tot de verlichting: alles draagt een circulaire stempel. Samen met aannemer Beneens verzorgde a-tract architecture uit Hasselt het circulaire interieur van de voormalige KMO loods.


Studenten (interieur)architectuur UHasselt experimenteren met regeneratieve bouwmaterialen

26 FEB 2020

Studenten architectuur en interieurarchitectuur van UHasselt experimenteerden dit academiejaar met regeneratieve bouwmaterialen die zich perfect lenen voor circulair bouwen. Een aantal resultaten zullen tijdens BATIBOUW te zien zijn op de stand van kennisplatform voor energieneutraal bouwen Pixii en het Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch bouwen VIBE vzw. “We willen mensen ervan bewust maken dat er naast technologische materialen ook biologische materialen zijn om mee te bouwen”, zegt Griet Verbeeck, hoogleraar aan de faculteit Architectuur en kunst van UHasselt.


Review: crash course circulair ontwerpen

14 FEB 2020

Maandag 3 februari organiseerde Birgitt Deckers (Studio Planeet) een eerste crash course circulair ontwerpen voor interieurarchitecten in de Creativity Loft in C-mine Crib Genk. Ook insite.be volgde deze boeiende opleiding en vat deze kort voor u samen.


Blog: Circulaire economie, boeiende materie

29 JAN 2020

"Circulair bouwen is niet iets wat je plots doet, omdat het relatief nieuw is. Niet enkel de theoretische kennis moet opgedaan worden, er moet ook in de praktijk mee geëxperimenteerd worden." Aan het woord is Hanna Meskens van M-INT Interieurarchitectuur. De interieurarchitecte onderstreept in een blog het belang en het nut van circulaire economie.13 resultaten gevonden