Scholen

Dossier: Scholen


Bijna Energie Neutraal schoolgebouw met aandacht voor akoestisch binnenklimaat

30 MRT 2021

Meer dan een jaar nu al betrekken de 300 leerlingen, leraars en directie de nieuwe gebouwen van de Stedelijke Basisschool Zuid te Stasegem, Harelbeke. Het stadbestuur koos bewust voor een BEN-school maar wilde omwille van het pedagogisch concept (co-teaching en klasoverschrijdende werking) vooral ook een open gebouw met grote polyvalente ruimte en grotere klasruimtes. 


Creneau International transformeert kantoren tot studentenkamers

30 NOV 2020

Binnen 1 jaar tijd hopte dit project van ontwerp naar bouw, bezetting en verkoop. En alle studio’s en kamers waren verhuurd voordat er nog maar 1 huurder het project in real life gezien had. Creneau International zette met succes de tanden in Wauwhaus Maastricht, een vernieuwd studentencomplex met 127 gemeubileerde units.


Sint Lucas Antwerpen: een kunstschool als museum

19 JUN 2020

De St. Lucas kunstacademie in Antwerpen heeft een nieuwe thuishaven waar creatie en transparantie centraal staan. Atelier Kempe Thill realiseerde het nieuwe academiegebouw met een combinatie van hergebruik en nieuwbouw. Het interieur veranderde van kleine en inflexibele klaslokalen in open en neutrale plateaus die spontaan gebruik van ruimte stimuleren. Een nieuwbouwuitbreiding in de vorm van een atelierhuis zorgt voor nog meer flexibiliteit.


T2-campus: monumentaal glaspaviljoen boordevol interactie

23 APR 2020

Campus Thorpark in Genk is sinds september 2018 de thuisbasis van de T2-campus, een onderwijsinstelling dat theoretische en praktische technische opleidingen van Syntra en VDAB Limburg combineert. Voor het interieur van dit monumentale bouwwerk koos osar architects nv voor een ontwerp met veel glas dat niet alleen een prachtig uitzicht biedt over het omringende landschap en veel natuurlijk licht binnenlaat, maar ook de samenwerking tussen de verschillende opleidingsgroepen stimuleert.


Hayarden-school roept thuisgevoel voor kinderen van vluchtelingen in Tel Aviv

29 MEI 2019

De Hayarden-school baadt in kleur en doet denken aan thuis. De vele huisvormige werkplekken roepen dat gevoel op. Lokale ontwerper Sarit Shani Hay sloeg de handen in elkaar met architect Chen Steinberg Navon en Ayelet Fisher om dit project te verwezenlijken.


Akoestiek nog al te vaak een probleem in horeca, woningen en kantoren

23 APR 2019

Het belang van een goede akoestiek in gebouwen is de jongste jaren alleen maar toegenomen. Uit het panelgesprek dat Intsite.be organiseerde, blijkt dat akoestiek in vrijwel alle soorten gebouwen heel wat aandacht vereist. Toch is er nog werk aan de winkel, onder meer in horecazaken, woningen en kantoorgebouwen. Wat bijvoorbeeld met het open landschapskantoor? ‘Puur akoestisch gezien zit je beter alleen, maar er zijn natuurlijk nog andere factoren.’


Blog Incatro: akoestiek op school verbeteren

19 APR 2019

Slechte akoestiek op school maakt het moeilijk om goed onderwijs te bieden. In klaslokalen zorgt slechte akoestiek immers voor concentratieproblemen, vermoeidheid en slechte verstaanbaarheid bij zowel leerkrachten als leerlingen. Gelukkig is galm in een lesomgeving eenvoudig te verminderen. Hoe? Dat leest u in deze blog van Incatro.


Gedateerd gebouw van Odisee krijgt jeugdige uitstraling

20 MRT 2019

Vandaag wordt de schoolkeuze van studenten mee bepaald door het kader waarin de opleidingen zullen doorgaan. Het is hierop dat ODISEE wenste te anticiperen met het project ‘It’s all about the ceiling’. VIVA Architecture renoveerde daarvoor de bestaande catering- en cafetaria-infrastructuur, de grote aula en verschillende vergaderruimtes.11 resultaten gevonden