Boekhandel met een duurzaam karakter

Boekhandel met een duurzaam karakter

intsite | Boekhandel met een duurzaam karakter
  •   05 apr 2019
  • Niels Rouvrois

Novelle, Kortrijk
M-INT

Gezellig, origineel, werelds en karaktervol. Dat waren de vier steekwoorden waarmee interieurbureau M-INT aan de slag ging voor het interieurontwerp van de boekhandel Novelle in Kortrijk. “Duurzaamheid stond niet op de prioriteitenlijst, maar we hebben de opdrachtgever toch kunnen overtuigen van de meerwaarde”, vertelt Hanna Meskens van M-INT.

“De klant kwam naar ons met de vraag om een huurruimte in te richten voor de verkoop van boeken”, legt Hanna Meskens uit. “Dit gecombineerd met een zithoek om iets te drinken en een plek voor het organiseren van kleine lezingen en signeersessies om klanten aan te trekken.” De gewenste uitstraling was gezellig, origineel, werelds en karaktervol. “Duurzaamheid vond ze niet belangrijk, want daar is iedereen mee bezig en het zou volgens haar geen concurrentieel voordeel opleveren.”

Nearly new books

Aan de hand van enkele oefeningen en een uitleg over zowel maatschappelijke trends als consumententrends slaagde M-INT er toch in om de klant te overtuigen van het belang van duurzaamheid. Hanna Meskens: “Omdat je er een steeds groter wordende doelgroep mee aanspreekt. Maar we moesten wel een stap verder gaan dan enkel materiaalgebruik met een natuurlijke uitstraling. De combinatie van inzichten in de circulaire economie met de vragen ‘wat doet een klant voor hij/zij een boek koopt?’ en ‘wat gebeurt er met het boek nadat het gelezen is?’, bracht ons op het idee om een hoek te voorzien met nearly new books.”

Boeken die gekocht worden kunnen na het lezen, binnen een bepaalde termijn, teruggebracht worden in ruil voor een reductiebon voor een nieuw boek. “Een kleine stap richting een circulaire economie waarin het verkochte goed weer terugkomt en niet jarenlang stof verzamelt of in de vuilbak belandt”, verduidelijkt Hanna. “Volgens ons een sterk concept om zich te onderscheiden van de concurrentie en goed om klantloyaliteit op te bouwen. Uiteindelijk bleek nearly new books niet uitvoerbaar omdat de statuten al aangevraagd waren en tweedehandsverkoop blijkbaar onder een ander statuut valt. Maar het toont wel aan hoe creatief je met duurzaamheid kan omgaan.”

Circulaire gedachte

De inrichting is vervolgens ook volgens die circulaire gedachte opgebouwd, met het lage budget en het feit dat het een huurpand is in het achterhoofd. Hanna Meskens: “Geen kasten op maat laten maken, maar werken met snelbouwstenen en multiplexplaten, die je zelf kan plaatsen en makkelijk verplaatsbaar zijn naar een ander pand bij een verhuis. En zo past alles uiteindelijk in elkaar: uitstraling, inrichting en aanbod.”

M-INT deed enkel de conceptontwikkeling. “Uiteindelijk is het niet helemaal uitgevoerd zoals wij het voor ogen hadden”, aldus Hanna Meskens. “Maar we merken wel dat ze de circulaire gedachte verder doortrekt. Zo worden koffie en meeneemkoffie aangeboden in herbruikbare bamboo fiberbekers.  We zijn er dus best wel trots op dat we iemand hebben kunnen overtuigen van de meerwaarde van een duurzame gedachtegang.”


Bron: M-INT