Belgische start-up presenteert revolutionair stopcontact

Belgische start-up presenteert revolutionair stopcontact

intsite | Belgische start-up presenteert revolutionair stopcontact
  •   10 apr 2019
  • Niels Rouvrois

ROND
Team Lewis

ROND is een Belgische start-up die de installatie en kostprijs van stopcontacten danig inperkt. Bart De Backer, oprichter en zaakvoerder van ROND, krijgt daarvoor de hulp van technologiebedrijf Lemon Companies, Vlaio en vele investeerders. In totaal haalde ROND ruim 540.000 euro aan kapitaal op om de ‘revolutie’ van het stopcontact in te zetten.

In Europa worden elk jaar meer dan een miljard stopcontacten en schakelaars geplaatst, zo berekende De Backer op basis van bouwaanvragen. Allemaal worden ze geplaatst volgens een procedé dat al zeventig jaar lang hetzelfde is, ook op esthetisch vlak evolueerden ze in die tijd amper. De Belgische start-up ROND lanceert daarom een revolutionaire nieuwe versie van de meest gebruikte elektrische toepassing in onze huizen, zowel op vlak van vorm als installatie.

Innovatieve integratie

Wie vandaag bouwt of verbouwt, staat er niet bij stil dat de installatie van stopcontacten en (licht)schakelaars een proces ondergaat dat al jarenlang onveranderd is. “En dat is jammer”, zegt De Backer. “Als domotica-engineer bezoek ik dagelijks verschillende werven en zie ik met eigen ogen hoeveel tijd en energie verloren gaat in het huidige proces.”

Het huidige procedé verloopt in drie stappen die samen slechts 30 minuten kosten, maar zodanig verspreid moeten worden, onder meer om plakwerken te laten uitdrogen, dat het vaak meerdere dagen duurt voor stopcontacten geïnstalleerd zijn. “Met dank aan ons nieuwe product en de manier van werken, duurt die installatie voortaan nog slechts 12 minuten. En ze kan in één handeling worden afgerond tijdens de ruwbouwfase”, vertelt De Backer.

Dankzij deze innovatie manier van integratie zijn installateurs in staat om stopcontacten en schakelaars na de installatie ook meteen te testen. “Zo bespaar je werkuren, verplaatsingen en eventuele frustratie als een stopcontact of schakelaar na de installatie niet zou werken”, zegt De Backer. “Bovendien moet een installateur zijn werkwijze niet drastisch omgooien en wordt het ook voor doe-het-zelvers een toegankelijker proces.”

Gepatenteerde innovatie

De stopcontacten van ROND hebben reeds een toegekend patent voor de diepteregeling van de integratie. Ze kunnen namelijk makkelijk worden ingebouwd in elk soort wand, van baksteen tot Gyproc en MDF. De schakelaars hebben geen energievoorziening of andere bekabeling nodig: de benodigde energie wordt mechanisch opgewekt door de schakelaar in te drukken. De informatie wordt vervolgens naar een ontvanger aan de lichtbron verzonden door middel van bluetooth. De actor waarmee de ontvanger verbonden is aan de lichtbron is eveneens gepatenteerd.

“We hebben verschillende technische en technologische obstakels moeten overwinnen”, aldus De Backer. “Dat we voor onze innovatie aanspraak maakten op twee patenten, bewijst hoe vernuftig en baanbrekend onze producten werkelijk zijn.”

Innovatieve esthetiek

De technische innovatie van ROND is nog opvallender gezien de esthetische vormgeving van de stopcontacten en schakelaars. Deze worden namelijk volledig randloos ingewerkt in de muur. Het enige dat je ziet, zijn de gaatjes van het stopcontact. Op deze manier bekom je een strakke integratie in elk modern interieur.

Ervaringsdeskundige

De Backer werkt al vele jaren als domotica engineer en zaakvoerder bij BDB Concepts. Het idee voor ROND ontstond op een van zijn werven waar hij de slimme technologie installeerde. De Backer: “In een bouwproject is de installatietijd van de elektriciteitsfaciliteiten, waaronder stopcontacten en schakelaars, altijd de onbekende factor. Deze werkzaamheden lopen vaak uit waardoor je regelmatig tegen verloren tijd aanloopt. Nochtans zou dat vermeden kunnen worden. Dat was dan ook het doel van ROND.”

Het concept wist alvast de bouwbeurs BAU in München te overtuigen. “BAU is een belangrijke voortrekker van bouwinnovatie in Europa en de wereld. Dat zij een toekomst in ons zien, sterkt onze overtuiging dat er een markt is voor ons product”, besluit De Backer. ROND was de enige start-up die jaar de kans kreeg om een stand in te nemen op BAU.


Bron: Team Lewis