Stained Glass: een eerbetoon aan glas-in-lood

Stained Glass: eerbetoon aan glas-in-lood

intsite | Stained Glass: eerbetoon aan glas-in-lood
  •   08 mei 2019
  • Emily Nees

Stained Glass
© Laila Pozzo

Designer Maarten De Ceulaer heeft voor zijn collectie ‘Stained Glass’ gewerkt met grote glas-in-lood oppervlakken. Zijn doel was om een project te creëren dat het materiaal eert en het voor zichzelf laat spreken.

Maarten De Ceulaer kwam voor het eerst in aanraking met mondgeblazen glasplaten tijdens zijn eerste atelierbezoek aan Atelier Mestdagh, het oudste glazeniersatelier in Vlaanderen. Hij werd meteen verliefd op hun vakmanschap en de diepte van de kleuren, de texturen, luchtbellen, patronen en tekeningen in de veelkleurige platen. Zo besloten Atelier Mestdagh en Maarten De Ceulaer om de handen in elkaar te slaan voor de ‘Stained Glass’-collectie.

Glazen vloerlamp

Meestal snijden glas-in-lood-ateliers grote oppervlakken in kleine stukjes om het vervolgens in veelkleurige glas-in-loodramen of lampen te monteren. De Ceulaer besloot het omgekeerde te doen door een project te creëren dat dit materiaal eert en het voor zichzelf laat spreken. Een immens grote vloerlamp leek het meest geschikt voor dat doel. Het is een herkenbaar object voor iedereen.

De glaspanelen werden gebruikt in grote kleurblokken en in opeenvolgende volgorde om de patronen, tekeningen en texturen die inherent zijn aan het glas te benadrukken. Traditioneel loodwerk dient om het glas in te lijsten en de staalstructuur binnenin zorgt voor een sterke ondersteuning.