Ingrijpende transformatie met respect voor erfgoed

intsite | Ingrijpende transformatie met respect voor erfgoed

Herenhuis opgeknapt door MAMOUT architectes en AUXAU atelier d’architecture
© Guy-Joël Ollivier

Door de manier van wonen radicaal te herdenken, zetten MAMOUT architectes en AUXAU atelier d'architecture de bijzondere erfgoedwaarde van dit typisch-Brusselse herenhuis opnieuw in de verf. Net zoals Victor Horta destijds zou doen, opteerden ze voor een ingrijpende verandering van de klassieke ruimtelijke indeling door de trap centraal te plaatsen om lichtinval en interessante visuele connecties te genereren. Bovendien zijn er heel wat herbruikbare materialen toegepast, afkomstig van afbraakwerven in de omgeving of de stock van ROTOR (houten vloeren, armaturen, ijzerwerk …).

Brusselse herenhuizen zijn doorgaans opgebouwd volgens een karakteristiek grid van drie opeenvolgende ruimtes. De kamers aan de straatkant hadden een prestigieus karakter, terwijl de ruimtes aan de tuinzijde voorbehouden waren voor dienstenfuncties. De centrale vertrekken, die geen rechtstreeks contact met het daglicht hadden, waren over het algemeen functioneel van aard. Deze magnifieke woning in Elsene is geen uitzondering op deze regel.

Herwaardering erfgoedelementen

Doel van het project: de eerste twee verdiepingen van het statige volume omtoveren in een nieuwe wooneenheid. Daarbij maakten de architecten handig gebruik van de bestaande configuratie. De kamers aan de straatkant zijn piekfijn gerestaureerd en via het behoud van hun volumewerking en de herwaardering van de aanwezige erfgoedelementen perfect in hun oorspronkelijke staat hersteld.

De centrale gedeeltes, die lange tijd verstoken waren van natuurlijke lichtinval, zijn ontmanteld en omgevormd tot een schitterende trap met split levels. Hij verbindt brede overlopen annex mezzanines – volwaardige leefruimtes die zich tot heel wat andere activiteiten lenen dan louter en alleen circulatie.

Authenticiteit

Aan de tuinzijde maakten tal van plankenvloeren en muren zonder erfgoedwaarde plaats voor nieuwe structuren die de slaapkamers herbergen. Het gelijkvloerse niveau is verlaagd via een monumentale trap in beton, zodat de keuken en de eetruimte zich op het niveau van de tuin bevinden en aan vrije hoogte winnen. Deze niveauverlaging liet ook de integratie van een extra verdiepingsniveau toe, met name via een spel van split levels. Dit alles maakte het mogelijk om het beoogde bouwprogramma te realiseren en de wensen van de bouwheer in vervulling te doen gaan.

Het project maakte deel uit van een erfgoedstudie, uitgevoerd in overleg met de stedenbouwkundige dienst van de gemeente Elsene en de monumenten en sites van het Brussels Hoofdstedelijke Gewest. De karaktervolle architecturale elementen zijn bewaard en in ere hersteld om de charme en de authenticiteit van de woning te benadrukken.

Dit artikel werd gepubliceerd in Architraaf.


Bron: Architraaf