Tarkett creëert dialoog tussen natuurlijke materialen en grafische patronen

Tarkett creëert dialoog tussen natuurlijke materialen en grafische patronen

intsite | Tarkett creëert dialoog tussen natuurlijke materialen en grafische patronen
  •   16 mei 2019
  • Emily Nees

Tarkett iD Supernature & Tattoo
© Tarkett

Het creëren van interieurs met een origineel ontwerp ligt nauw aan het hart bij architecten en designers. Met dit in het achterhoofd ontwikkelde Tarkett de iD Supernature & Tattoo-collectie, waarbij het merk volop gebruik maakt van het creatieve potentieel van modulaire vinylvloeren. De collectie biedt een combinatie van verschillende ontwerpen, tinten en formaten aan en is makkelijk te personaliseren door de tien tatoeages.

De iD Supernature & Tattoo-collectie haalt zijn inspiratie uit de rijkdom van de natuur en bevat vijf verschillende texturen, gemaakt uit hout, steen en beton, en wordt geleverd in 16 kleuren. De collectie is verkrijgbaar in 12 formaten: tegels, planken, visgraat of zeshoeken en maakt mixen en matchen mogelijk. ID Tattoo werkt het aanpasbare aanbod van iDSupernature af met een selectie van 10 grafische “tattoo”-ontwerpen. Daarbovenop zijn er vier pop-kleuren voor die zorgen voor een contrasterend effect. De tatoeages worden aangebracht over het gehele oppervlak of als een detail op een specifieke zone. Het gamma combineert natuurlijke materialen met grafische patronen en geeft zo vrijheid aan architecten en ontwerpers.

Vijf texturen geïnspireerd door natuur

De iD Supernature-decors zijn geïnspireerd door de rijkdom van de natuur. Houtstructuren en keramische texturen weerspiegelen de willekeurige effecten van organisch materiaal. Het palet is verkrijgbaar in 16 kleuren: van sienna tot oker en antraciet grijs.

De eerste in het gamma is de Garden Oak, een delicate eik. Die heeft lichte onvolkomenheden en zeer weinig knopen, wat zorgt voor een moderne look. De gladde textuur brengt rust in het interieur. In combinatie met moderne tinten en een decoratief patroon kan dit klassieke ontwerp de dynamiek van een kamer onthullen. Ook de Park Oak bestaat uit eik, maar wel met kleine knopen en scheuren. Die typische kenmerken van het materiaal zorgen voor een authentieke sfeer. De Forest Oak daarentegen is een verweerde, geborstelde en gekalkte eik met een korrelige afwerking. Met zijn natuurlijke toets en loodwit aspect geeft Forest Oak karakter aan de kamer.

Naast eik bevat iD Supernature twee soorten steen en beton om een modern interieur te creëren. Belgian Stone is een steen met een mineraal ontwerp. De zachte, kalkachtige textuur van de rotsen balanceert de natuurlijke vloeiingen van de steen uit waardoor deze een specifieke dynamiek verkrijgt. Platina Concrete is dan weer een verweerd beton, ontworpen om een zachte atmosfeer te scheppen.  De printtechnologie zonder herhalingen maakt het mogelijk om dit ontwerp op grote oppervlakten te installeren.

Tatoeëer en personaliseer  

Wie de vinyl vloer wil personaliseren, kan beroep doen op de maatwerkoplossing iD Tattoo. Het concept integreert tien grafische tatoeages die je kan combineren met de iD Supernature-decors. Florian Bougault, artistiek directeur bij Tarkett: “Het samenspel van de subtiele natuurlijke texturen en de creatieve graphics geeft designers de mogelijkheid om ruimtes in ruimtes, overgangen of paden te maken op een poëtische en onopvallende manier.” De iD Tattoo is verkrijgbaar in toon op toon met een iets donkerdere tint en in vier pop-kleuren: kobaltblauw, jade groen, klaproosrood en banaangeel.  

De iD Supernature & Tattoo wonnen in juni 2018 een MIAW Muuuz International Design Award in de categorie materialen en coatings. Volgens de jury werd met deze collectie een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van modulair vinyl, zowel op het gebied van fijne textuurtechniek als van flexibele personalisatie.


Bron: Tarkett