Bram Kerkhofs gaat opnieuw modulair met NOPPER

Bram Kerkhofs gaat opnieuw modulair met NOPPER

intsite | Bram Kerkhofs gaat opnieuw modulair met NOPPER
  •   17 mei 2019
  • Niels Rouvrois

NOPPER
Bram Kerkhofs

Na het succes van zijn modulair kastsysteem COIL, op de biënnale in 2018 bekroond met prijs voor beste object, creëerde designer Bram Kerkhofs met NOPPER een waardige modulaire opvolger. NOPPER, uit 100 % roestvrij staal, is een modulair systeem voor de opbouw van een kast, een bureau of een combinatie van beiden.

De constructie is ontstaan vanuit onderzoek naar het gelijknamige bouwspeelgoed voor kinderen, waarbij plastic blokken aan alle zijden zijn voorzien van kleine nopjes volgens een bepaald grid waarbij de tussenafstand overeenstemt met de dimensies van de nopjes zelf. Dit principe is vereenvoudigd door vier of meer nopjes, in drie verschillende verhoudingen, bovenaan en onderaan een legplank te bevestigen en in de ontstane tussenruimte een losse spijl te klemmen.

Minimalistisch tot barok

Door te variëren met de diameters ontstaat een vormelijk spel dat de visuele zwaarte van het object bepaalt, gaande van zeer strak en minimalistisch tot meer barok. De positie van het grid in de leggers biedt de mogelijkheid om te spelen met de positie van de spijlen, maar laat ook toe asymmetrisch te werken vanuit de onderlinge positie van de verschillende legplanken ten opzichte van elkaar. Vanuit het gehele systeem zijn eindeloze vormelijke constructies mogelijk en kan eenvoudig worden ingespeeld op specifieke ruimtelijke en functionele noden.