Een duurzamere wereld, is die maakbaar?

Een duurzamere wereld, is die maakbaar?

intsite | Een duurzamere wereld, is die maakbaar?
  •   17 mei 2019
  • Emily Nees

Sep Verboom JIWI Collection
© Sep Verboom

Duurzaamheid was een hot topic op de Milan Design Week 2019. Een nieuwe generatie ontwerpers denkt na over de impact van hun ontwerpen op de planeet. Zij hebben cruciale beslissingen in handen over de afkomst van materialen, herbruikbaarheid, energieverbruik en afvalstromen. De drie toonaangevende designinstellingen van België bundelden de krachten om die bewuste Belgen in de kijker te zetten. Flanders DCMAD Brussels en Wallonie-Bruxelles Design Mode (WBDM) deden dat in Milaan onder de noemer Belgium is Design. Vanaf 17 mei is de tentoonstelling te zien in Design Museum Gent.

De tentoonstelling ‘Belgian Design: Generous Nature’ toont aan hoe designers vandaag een ingrijpende verandering teweegbrengen in onze productie en consumptie, door te kiezen voor duurzame systemen die verder gaan dan het product an sich. Naast slimme beslissingen op vlak van materialen en productieprocessen, wordt hier ook stilgestaan bij de impact van ontwerpkeuzes op politiek, economie, ons gedrag en onze sociale interactie. Denk maar aan trendongevoelig design, een lange levensduur, energiearme of modulaire producten. In de tentoonstelling zie je hoe verantwoord design rekening houdt met de gevolgen van industrie en ontginning op het milieu en het ongebreideld consumentisme in vraag stelt. De drie designinstellingen werkten voor de expo elk een traject uit met Belgische designers waarin het aspect ‘duurzaamheid’ op verschillende manieren werd ingevuld: sociaal, economisch en ecologisch.

Verduurzamen planeet en leefmilieu

Met ‘Maakbaar’ zet Flanders DC in op de sleutelrol van de designwereld bij het verduurzamen van onze planeet en het leefmilieu. Het project werd opgericht door BOS+ in partnership met OVAM, AIDER Peru en Design Museum Gent. Een groep van 10 designers liet zich inspireren door de natuur en het bos om een ecologisch en sociaal geëngageerd project te realiseren. Gedurende anderhalf jaar deden ze onder begeleiding van BOS+, de projectpartners én elkaar onderzoek naar duurzaamheid bij het ontwerp en de realisatie van hun producten. Het resultaat? Gerecycleerde surfboards uit vlascomposiet, een collectie vazen uit natuurlijk gelooid leder en een mobiele speelkar ontstaan vanuit veldwerk in vluchtelingenkampen. In de expo zijn een aantal voorbeelden van hun resultaten opgenomen.

Verantwoord materiaalgebruik

MAD – Brussels Fashion and Design Platform ging op zoek naar ontwerpers en kleine bedrijven die geëngageerd en betekenisvol design verdedigen dat zo veel mogelijk mensen kan bereiken. Die maken gebruik van duurzame materialen die het bosecosysteem respecteren, zoals mos en hars. Wallonie-Bruxelles Design Mode (WBDM) toont dan weer het resultaat van een geavanceerd onderzoek naar verantwoord houtgebruik en -ontginning in een samenwerking tussen Waalse bedrijven en ontwerpers. Samen met WOOD.BE, een technologisch centrum actief in de hout- en meubelsector, begeleiden zij verschillende projecten met een focus op technische en productieknowhow en het gebruik van innovatieve materialen.

Tot sloot koos Design studio Benoît Deneufbourg om voor de scenografie met de Solid Textile Board platen van Really te werken. Die panelen zijn gemaakt uit end-of-life katoen. Dat textielafval wordt vermalen tot vezels en dan geperst tot platen. De modulaire en demonteerbare displays komen over uit Milaan en worden herbruikt.