‘Breakfast with Mondriaan’ brengt schilderkunst tot leven

‘Breakfast with Mondriaan’ brengt schilderkunst tot leven

intsite | ‘Breakfast with Mondriaan’ brengt schilderkunst tot leven
  •   22 mei 2019
  • Emily Nees

Breakfast with Mondrian
© Brani & Desi

De Bulgaarse studio Brani & Desi wekt de schilderijen van de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan tot leven. Het interieur van het appartement ‘Breakfast with Mondriaan’ vormt namelijk een 3D-vertaling van zijn kunstwerken. Kortom, een samenspel van primaire kleuren, witte en zwarte vlakken en strakke lijnen.

De pionier van de abstracte kunst Piet Mondriaan stond bekend om zijn geometrisch-abstracte werken, bestaande uit primaire kleuren en witte en zwarte lijnen. Zijn doel was steevast een perfecte harmonie bereiken tussen vormen, lijnen en kleuren, maar ook zijn liefde voor dans tonen. Die twee zaken combineren Branimira Ivanova en Desislava Ivanova, medeoprichters van Brani & Desi, in het conceptueel interieur van een appartement dat de naam ‘Breakfast with Mondriaan’ heeft gekregen.

Ritmische dans

Het interieur is zowel een passief als een actief tafereel. Door middel van de lijnen en primaire kleuren krijgen de bewoners en hun gasten het gevoel dat ze deel uitmaken van een ritmische dans. Zwarte en witte vlakken dienen daarbij als intervallen en bieden rust. Net als in de natuur staan alle onderdelen met elkaar in verbinding. Het is ontworpen als een open ruimte, waar elke zone een eigen functie heeft, maar tegelijkertijd verbonden is met de rest van het huis. De keuken kan niet zonder de woonkamer en omgekeerd.

Momenteel is het project nog een concept. Het is bedoeld om te experimenteren met vormen en kleuren en hun impact op de mens. Indien het wordt gerealiseerd, kiezen de zussen voor epoxy harsverf.


Bron: Dezeen