Hayarden-school roept thuisgevoel voor kinderen van vluchtelingen in Tel Aviv

intsite | Hayarden-school roept thuisgevoel voor kinderen van vluchtelingen in Tel Aviv

Hayarden-school
© Itay Benit

De Hayarden-school baadt in kleur en doet denken aan thuis. De vele huisvormige werkplekken roepen dat gevoel op. Lokale ontwerper Sarit Shani Hay sloeg de handen in elkaar met architect Chen Steinberg Navon en Ayelet Fisher om dit project te verwezenlijken.

Tel Aviv is de thuisbasis van 60.000 vluchtelingen. Dat komt neer op zo’n 10% van de totale bevolking. Velen onder hen hebben ook kinderen. Om die de nodige educatie aan te bieden, werd de Hayarden-school gebouwd. Die is ontworpen voor jongeren tussen de vijf en de zestien jaar oud.

Concreet houdt het project een renovatie in van een verwaarloosd gebouw uit 1860. Het team wilde van Hayarden een veilige thuishaven maken en de leerlingen aanmoedigen om te studeren. Aangezien het gaat om een “pro bono project” moesten ze het stellen met een beperkt budget en sponsoring. Daarom heeft het team bewust gekozen om op een eenvoudige en goedkope manier speelse elementen toe te voegen aan de gemeenschappelijke ruimtes, de lobby en de wandelgangen.

Huisvormige speel-en studeerhoeken

In een van de gangen staat een reeks geometrische eikenhouten volumes met tafels, kasten en gestoffeerde banken. Het zijn gezellige hoekjes voor studenten om in groepjes of privé te zitten, studeren, lezen en spelen. Een van de entiteiten heeft een schuin dak om het thuisgevoel naar binnen te halen. De vorm van een huis keert dan ook terug in de ruimtes. Zo is er bijvoorbeeld een krijtmuur in de vorm van een vierkant met een puntdak. Het zwarte ontwerp is voorzien van dikke witte lijnen om het oppervlak af te bakenen. Door de herhaling ontstaat er een samenhorigheidsgevoel tussen de verschillende lokalen en gangen.

Ook het kleurenpalet bij tot die harmonie. In de school zijn onder andere grote stroken gele, roze en blauwe tinten die de bestaande betonnen muren opfleuren. Tegen een turkooizen wand steekt een fuchsia-trap af en zorgt een kleine oranje zithoek eronder voor een accent. Een andere ruimte heeft geel geschilderde blokwanden met een kurkplaat ontwerp, een rode en een helderblauwe tafel.

Instrument voor sociale verandering

"De school is een tweede thuishaven voor kinderen die zich niet altijd veilig voelen in hun woonst”, zegt ontwerper Sarit Shani Hay. "De directeur vertelde ons alvast dat de sfeer op de school is veranderd. De kinderen hebben meer zelfvertrouwen en er is minder geweld. Ze zijn diep geraakt door het feit dat iemand zich daadwerkelijk speciaal voor hen heeft ingezet. Op die momenten heb ik het gevoel dat design een instrument wordt voor sociale verandering.” Momenteel volgen zo’n 360 leerlingen les aan de school. Dankzij het succesverhaal plant Hay om later de eerste verdieping te moderniseren.


Bron: Dezeen