Ramona: new girl in town!

Ramona: new girl in town!

intsite | Ramona: new girl in town!
  •   07 jun 2019
  • Niels Rouvrois

Ramona Amsterdam - Studio Modijefsky
Photo credits: Maarten Willemstein

Op de hoek van een rustige grachtenstraat en de De Clerqstraat in Amsterdam staat de nieuwe girl in town: Ramona. Deze levendige, authentieke ruimte, ontworpen door Studio Modijefsky, is de verfrissende nieuwste toevoeging aan de hospitality scene in Amsterdam West.

Stel je voor dat een jonge, rebelse dochter van een traditionele Belgische cafébaas haar eigen zaak zou openen. Dan ziet het eruit als Ramona. Het interieur refereert aan de traditie van klassieke bars met veel donker hout, glas in lood, beschermende lambrisering en spiegelafwerkingen. Allemaal opnieuw uitgevonden met een veel jongere houding. Deze ongewone combinatie resulteert in een bohemian ruimte, waar gedurfde details en onverwacht gelaagde materialen op zichzelf een excentrieke sfeer creëren.

Vier gebieden

Ramona's interieur is verdeeld in vier verschillende gebieden. De bar, vlak aan de ingang, creëert een gevoel van gastvrijheid. Naar achteren toe evolueert ruimte naar een lichte eethoek waar de tafels onder de grote ramen een uitzicht op de zonnige gracht bieden. Een aparte lounge, met verhoogde zwarte houten mozaïek vloer, breekt de bescheiden ruimte op. De keuken, waarvan het bovenste deel bekleed is met fel oranje lambrisering, is helemaal achteraan terug te vinden.

De bestaande architectuur wordt omarmd en gaf inspiratie en een eigenzinnig randje aan het nieuwe ontwerp. Het geometrische patroon in de originele glas in lood ramen is gebruikt als inspiratie voor de sculpturale vorm van de bar, opgebouwd uit een beige travertineblok, witte terrazzotegels en verschillende gekleurde stenen. Een ander onderdeel van dezelfde vorm wordt vervolgens opnieuw herhaald en verandert dit keer in een op maat gemaakte stalen en gekleurde glazen wandkast die boven de bar hangt.

Lineaire lichtbakken

Alle tapkranen en andere functies worden onder dit opvallende stuk geplaatst, waardoor de voorste balk vrijkomt als een perfecte plek om te zitten en een drankje te drinken. Het plafond wordt grafisch verdeeld, waarbij de structuur van het gebouw als richtlijnen wordt gebruikt in een raster van akoestische panelen, omlijst door lineaire lichtbakken. De lichtbakken zenden een diffuus warm licht door ouderwets geel fiberglas en zorgen voor een uitnodigende en gezellige sfeer. Het kleurenpalet van deze balk combineert donkere, humeurige houttinten van gerookte eik met helderdere tinten lila, donkerrood en bijna neonoranje.

Oranje glas

De ruwheid van de grijs getinte gestuukte muren compenseert de geschilderde gebogen houten lambrisering, terwijl glanzende handgemaakte tegels en gekleurde spiegels de ruimte optisch groter maken. Contrasterende texturen zijn dapper op elkaar gestapeld, zoals het muurmenu dat op oranje glas is geschreven en tegen gele linoleumpanelen is geplaatst. De schaal en de grootte van de afwerkingen variëren tussen verschillende zones, met geleidelijk kleinere patronen die klanten door de ruimte leiden.

In het levendige Oud-West is deze nieuwe bar met een prachtig ongepolijst karakter een welkome ontsnapping, overdag of ‘s nachts. Van de unieke door Studio Modijefsky ontworpen grafische vormgeving tot de opvallende Jasper Krabbé-schilderij aan de muur, Ramona is duidelijk een uitgesproken, gedurfde bar met een unieke uitstraling.