De stoel die ook een doodskist is

intsite | De stoel die ook een doodskist is
  •   11 jul 2019
  • Niels Rouvrois

Coffin Chair - Yeyang Liao

Yeyang Liao heeft de Coffin Chair ontworpen, een meubelstuk waar de eigenaar na de dood in kan worden gecremeerd. Liao boog stroken hout in een set van 12 licht verschillende vormen met behulp van precieze digitale vormtechnieken om het zitvlak van de stoel te vormen. Het gegoten hout bootst tegelijkertijd ook de kromming van een traditionele doodskist na.

Om de kist te kunnen cremeren, is de stoel uitsluitend gemaakt van hout, zonder metalen onderdelen. De Coffin Chair kan worden gebruikt als een standaard meubelstuk en na de dood kan de stoel transformeren tot een behuizing voor het dode lichaam, vóór de crematie.

Veerstructuur

De basis van de stoel is rekbaar tot de lengte van een menselijk lichaam, waardoor de gebogen houten elementen zich ontvouwen als een veer. Hierdoor blijft een reeks kleine openingen over in een houten omhulsel dat het lichaam omringt. "De veerstructuur heeft niet alleen de functie van verlenging, maar heeft ook de symbolische betekenis van een lang leven", legt Liao uit.

Volgens Liao is de Chinese regering van plan om een ​​alomvattend crematiebeleid te voeren door begraafpraktijken te verbieden. Als onderdeel van de Green Funeral-beweging die de regering in 2018 heeft geïmplementeerd, is het de bedoeling om in 2020 50 % groene ceremonies uit te voeren.


Bron: Dezeen