Eco-crematorium in afgedankte kolencentrale in Londen

intsite | Eco-crematorium in afgedankte kolencentrale in Londen
  •   12 jul 2019
  • Niels Rouvrois

Funeral Futures
© Moying Huang

De aan de Royal College of Art afgestudeerde Moying Huang heeft een ecologisch verantwoord crematorium ontworpen dat vloeibare crematie gebruikt om de uitstoot van traditionele verbrandingsprocessen te elimineren. De locatie zou een verouderde kolencentrale op Lots Road in Chelsea, Londen moeten worden. Gekozen door Huang vanwege zijn iconische schoorstenen en locatie aan de rivier.

Volgens een recent rapport sterven dagelijks ongeveer 265 mensen in Londen en het aantal crematies is toegenomen van 30 % in 1960 tot 70 % in 2018. Tijdens de crematie zelf zijn er echter toxische emissies - kwik, dioxine - die een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van mensen. Ook is er in Londen beperkte begraafruimte, vooral in binnensteden. “Om deze problemen op te lossen, heb ik gekozen voor een vloeistof-crematie-technologie die geen verbranding omvat en daarom mogelijke vervuilingsproblemen vermijdt”, aldus Huang.

“Dit project reageert op het algemene probleem door zich voor te stellen hoe de toekomstige crematoria van Londen in 2025 onderling efficiënt en empatisch kunnen zijn: vier multireligieuze crematie-diensten tegelijkertijd kunnen hosten, terwijl deze fabriek ook de behoefte aan intimiteit beschermt”, gaat Huang verder. Funeral Futures beschikt ook over verschillende herdenkingsfaciliteiten, waarbij gebruik wordt gemaakt van vloeibare crematietechnieken om menselijke materie om te zetten in sieraden of sculpturale iconen om in te bedden in verschillende votiefmuren of torens.

Vierkante kolommen

Huang stelde voor de overgebleven kenmerken van krachtcentrale te behouden en mezzanines en platformen te integreren om contemplatieve ruimtes voor rouw te creëren. Het ecologisch vriendelijke crematorium is gerangschikt rond een centraal atrium op de eerste verdieping, dat toegankelijk is via een grote centrale trap. De grote ruimte wordt gesneden met behulp van vierkante kolommen, die verder omhoog gaan door een stalen rooster aan het plafond. Door het half omsloten plafond heen, werden ze ontworpen om in de grote zaal een verschillende mate van verlichting te creëren.

Naast het centrale atrium is een kapel geplaatst. Dit gebied gewijd aan gebed en reflecterende rouw zou kijken naar de metalen structuur van de krachtcentrale en de groeiende bomen die voor de overgebleven gevel werden geplaatst. Een kijkzaal met dubbele hoogte bevindt zich verder langs het platform. Gedifferentieerd van de omringende semi-ingesloten ruimten, wordt de kijkzaal volledig ingesloten door betonnen muren, geperforeerd met kleine vierkante openingen.

Sieraden

Het alkalische hydrolyseproces van vloeibare crematie vernietigt de botten niet, die dan worden verbrand en een kleine hoeveelheid as vormen. Huang heeft ruimtes ontworpen met het gebouw waar deze as kan worden omgezet in sculpturale of draagbare souvenirs. Deze sieraden kunnen ook in open nissen in de schoorsteen worden geplaatst - een overblijvend kenmerk van de bestaande elektriciteitscentrale - of worden opgeslagen in kleine eenheden die een votiefmuur afdekken als een privé-opslagplaats. Als alternatief bedenkt Huang de inbedding van de assen in boompjes. Huang zag deze bomen uitgroeien tot een 'levend gedenkteken' dat het milieu ten goede zou komen in plaats van het te beschadigen.


Bron: Dezeen