Van stoffige afhaalchinees tot future proof concept

intsite | Van stoffige afhaalchinees tot future proof concept
  •   12 aug 2019
  • Niels Rouvrois

Chinese Box Club - Zware Jongens
© Arne Jennard

Zowat iedere stad in Nederland en België heeft er één: een afhaalchinees. Vaak een familiebedrijf dat het imago draagt van een stoffig restaurantje, met een eindeloos menu van honderden nummers. Misschien is dat de reden waarom hun overlevingskans in de Lage Landen met bijna 75 % jaar-op-jaar afneemt. De nieuwe generatie heeft frisse ambities en de populariteit van sushi en wok take away-restaurants stijgt. Eigenaars Lide en Aihua Chung van Chinese Box Club willen samen met het Nederlandse conceptbureau Zware Jongens de markt wakker schudden.

‘De afhaalchinees opnieuw uitvinden’, luidde de opdracht voor Zware Jongens. “De locatie is met een oppervlakte van minder dan 30 m² enorm compact”, zegt Filip Janssen van conceptbureau Zware Jongens. “Dit is een bewuste keuze. Op de beperkte ruimte werd ernaar gestreefd een zeer eigen sfeer neer te zetten. Je zou het gevoel kunnen omschrijven als futuristisch, maar net zozeer authentiek en heel relaxed. Deze sfeer werd geïnspireerd door de traditionele Chinese restaurants, zoals we deze allemaal kennen. Authentieke elementen werden op een nieuwe manier geïnterpreteerd en geïmplementeerd. Nog een belangrijke feature is het klassieke luikje dat naar de voorgrond werd gebracht zodat de gast zijn order rechtstreeks vanuit de keuken ontvangt (in een box). Toekomstgericht kan dit bijvoorbeeld ook via streetside.”

Schaalbaar

Naast het injecteren van fun en functie in de totaalervaring, werd er ook een basis opgezet die gerepliceerd kan worden. Met andere woorden, een modulair systeem dat straks schaalbaar is. Van naamgeving tot menusamenstelling, tot packaging, tot de gehele ervaring en bijhorende branding. “We zijn enthousiast over deze locatie en vertrouwen erop dat andere locaties toekomstgericht zullen volgen”, aldus Lide Chung van Chinese Box Club.

Jisook Park van Zware Jongens licht toe: “We hebben vanaf het begin voor een totaal andere aanpak gekozen. Dat was ook de vraag. Daarom werd de naamgeving - refererend naar de boxes waarin je je order ontvangt - en branding ook krachtig, herkenbaar en met een stevige punch uitgewerkt. Het logo is een authentieke blend van de Chinese letters en moderne typografie. Qua visuele taal refereren we naar explosieve elementen uit de bokssportcultuur en naar de kern van het merkidee ‘food with a punch’. Verder hebben wij onze eigen draai aan het box club concept gegeven door middel van subtiele referenties, waaronder een kleurenpalet met warme tinten rood & blauw, nummers en accenten tussen herkenbare hoekige haakjes, alsook de tegenovergestelde links-rechts uitlijning.”

Je kan de Chinese Box Club vinden op het Oranjeplein te Weert. Meer info op www.chineseboxclub.nl

Over Zware Jongens

Zware Jongens werd in 2014 opgericht door twee conceptveteranen en heeft vandaag de dag een kernteam van een vijftiental interdisciplinaire professionals. Het bedrijf biedt expertise in het conceptualiseren van baanbrekende projecten die meer dan een voor de hand liggende oplossing verdienen. Uniek zijn en het verschil maken, dat is hoe de studio haar klanten de heersende norm voorbij doet streven. Zware Jongens tilt zijn klanten en alle andere betrokken projectpartners boven de onmetelijke zee van middelmatigheid. De kennis en internationale ervaring binnen het team omvat een totaalpakket van strategie en algemene conceptontwikkeling tot branding en design.