Creneau International: 'Duurzaamheid moet standaard worden'

intsite | Creneau International: 'Duurzaamheid moet standaard worden'
  •   14 aug 2019
  • Niels Rouvrois

Creneau International heeft besloten dat duurzaamheid niet langer een optie of extra in projecten is. “Duurzaamheid moet standaard worden”, klinkt het. “Laten we eerlijk zijn, wij als ontwerpers zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor een overbelasting van onnodige dingen in een wereld die geen dingen meer aankan.” Wie heeft er nog een stoel nodig als er al tienduizenden stoelen zijn? We moeten beter nadenken over wat we maken, hoe we het maken en waarom we het maken.

“We weten dat wat we zeggen deels contradictorisch is met het bedrijf waarin we actief zijn, aangezien we gedijen op de onverzadigbare lust van mensen naar nieuwheid en veel van wat we creëren is bedoeld om de verkoop te stimuleren”, begint Creneau International haar pleidooi. “Dit betekent echter niet dat design zijn bestaansrecht heeft verloren. Wij geloven dat design (denken) een van de drijvende krachten kan zijn voor de verandering die we nodig hebben om deze wereld bewoonbaar te houden.”

“Design moet niet langer nadenken over hoe het origineel kan zijn om origineel te zijn, hoe het iets kan bedenken waar niemand anders aan heeft gedacht, alleen maar om uniek te zijn. Dit is voor ons een perverse visie op design en innovatie. In plaats van ons zorgen te maken over het meest originele kind in de klas, moeten we ons intellect en onze creativiteit gebruiken om ideeën te bedenken die van deze wereld een betere plek maken voor alle toekomstige generaties. Als ontwerpers, bouwers en exploitanten zal Creneau geen leidende rol spelen bij wereldveranderende innovaties, maar we weten dat we op onze eigen bescheiden manier kunnen bijdragen.”

Heruitvinden

“Op het gebied van architectuur zijn al veel inspanningen geleverd om duurzame gebouwen te maken. De wereld van interieurontwerp loopt achter en moet zichzelf opnieuw uitvinden. Zoals alle nieuwe dingen vereist dit een enorme inspanning. Alleen met vallen en opstaan ​​kunnen we vooruitgang boeken. In dit geval is er geen standaardprocedure te volgen. Dit is onbekend terrein en we zullen samen het nieuwe grondgebied moeten verkennen om nieuwe manieren te vinden om ons bedrijf duurzaam te maken.”

Leren van het verleden

“Daarom vragen we onze stakeholders en zeker onze klanten en leveranciers om samen met ons te investeren in een duurzame toekomst. Soms, zeker in het begin, kan dit leiden tot hogere investeringen, meer inspanningen en meer tijd die nodig is om op een ethische manier te ontwerpen. We moeten stoppen met denken in termen van rendement van investeringen op een louter economische manier. Vanuit een holistisch oogpunt krijgt het rendement van investeringen een geheel nieuwe betekenis. We moeten onze aarde zien als één eco-systeem (economisch) en vanuit dit oogpunt moeten we ons rendement op investeringen meten. We moeten leren van het verleden en een tragedie van de meent voorkomen. In essentie is dat wat het is.”

“We beweren niet heiliger te zijn dan de paus, noch is dit een poging tot green washing. We weten dat we veel beter kunnen. Alles moet echter ergens beginnen. En dat is wat we nu doen. We proberen ons best te doen binnen de beperkingen die we hebben.”

Het volledige relaas lees je hier.