De Bovenkamer: Studio HAAN

intsite | De Bovenkamer: Studio HAAN
  •   14 aug 2019
  • Niels Rouvrois

Natalie Allaert - Studio HAAN

Jong, Gents en passioneel. Dat is Studio HAAN, het bureau van interieurarchitecte Natalie Allaert en ingenieur-architect Hannes Oppeel. Studio HAAN gaat voor een heldere symbiose tussen binnen- en buitenklimaat, verbouwd met aandacht voor de noden van vandaag en een blik op morgen, streeft naar een uitdagende relatie tussen bewoners, gebouw en omgeving, en gelooft in het belang van een duurzame aanpak. Intsite.be werd getriggerd en wandelde even rond in de bovenkamer van Natalie.

In de rubriek De Bovenkamer wandelt intsite.be, met een vragenlijst onder de arm, rond in de bovenkamer van een interieurarchitect(e), designer of ontwerpbureau. Aan de beurt: Natalie Allaert, Studio HAAN.


Op welke eigen gerealiseerde projecten/objecten bent u het meest trots en waarom?
Natalie Allaert, Studio HAAN: “We zijn nog een erg jong bureau en werken momenteel hard aan een aantal erg mooie realisaties. Er is één project waar we erg fier op zijn: onze mantelwoning in Sint-Martens-Latem. Het betreft de verbouwing van mijn eigen ouderlijke woning, met mijn ouders als opdrachtgevers. De vraag bestond erin om de woning klaar te maken voor een volgende levensfase, mede met het idee op levenslang wonen.”

“We zijn erg fier op dit project omdat we erin geslaagd zijn om met een minimum aan constructieve ingrepen de woning te transformeren van een donkere ongezellige naar een lichte fijne woning. Flexibiliteit is de grootste troef van deze woning. Door te spelen met grenzen en deuren kan de woning mee evolueren, afhankelijk van de noden van het moment, nu en later.”

Van welk project in uitvoering of voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
“Een oude woning in Wondelgem is een echte uitdaging. We kozen niet voor nieuwbouw omdat de woning te veel kwaliteiten heeft (we noemen haar dan ook onze oude schoonheid), maar ook renovatie was geen optie omwille van de lange verwaarlozing. We bedachten een concept waarin het spanningsveld tussen oud en nieuw centraal staat. De bestaande woning wordt een ommuurde binnentuin en hierrond bouwen we een energetische nieuwbouwwoning. We keren de woning hiermee als het ware binnenstebuiten waardoor de oude buitenmuren nu binnenmuren worden.”

Welk project van een andere Belgische interieurarchitect(e) is voor u een schot in de roos?
“Het werk van De Vylder Vinck Taillieu werkt erg inspirerend. En eigenlijk vooral omdat ze net geen onderscheid maken tussen architectuur en interieur. Het is geen of verhaal, maar het ene versterkt het andere.”

Welke buitenlandse interieurarchitecten/designers vormen voor u een grote bron van inspiratie?
“Naast kunst en reizen zijn het vooral de Japanse (interieur)architecten die mij erg kunnen inspireren. Ze gaan op een erg uitdagende manier om met grenzen, zowel op architectuur- als interieurniveau. Op die manier ontstaan mooie spanningsvelden en blijft een woning verrassen. Tato architects is zeker een favoriet.

Met welke materialen en/of technieken werkt u het liefst?
“In het ontwerpproces liefst nog met maquettes. Die werken erg inspirerend en laten me toe de ontwerpen op een andere manier te bekijken. Naar uitvoering toe blijf ik vaak teruggrijpen naar de mooie verhoudingen van Dom Hans van Der Laan. De juiste verhoudingen zijn voor mij belangrijker dan de materialisatie.”

Welke designer in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
“Muller van Severen. Hun objecten stralen een zekere vorm van eenvoud uit, maar bezitten terzelfdertijd een boeiende gelaagdheid. Dat vind ik fantastisch.”

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als interieurarchitect(e)? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
“Het is een eeuwige zoektocht, samen met de opdrachtgevers. Dat maakt dat elk project anders is en je jezelf als ontwerper ook telkens op een andere manier leert kennen. Vooroordelen staan hierin vaak de creativiteit in de weg, dat is misschien wel de belangrijkste les die ik mijn kinderen zou meegeven.”

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere professionele ontplooiing?
“Die met mijn vriend. We vormen sinds kort ook professioneel een duo en we vullen elkaar hierin perfect aan.”

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was ? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
“Ik ben nog steeds de ambitieuze jonge student die ik ooit was. De werkelijkheid kent vaker wat meer tegenslagen dan de droom, maar ik geloof echt dat er in de ontwerpwereld geen problemen zijn, enkel kansen. De kunst bestaat erin de tegenslagen onderweg om te zetten in nieuwe kansen en zo het project naar een hoger niveau te tillen.”

Wat is het allereerste designobject dat u ooit aangeschaft heeft?
“Enkele jaren geleden kocht ik een Solo Chair van Muller van Severen.”

Wat is momenteel het belangrijkste designobject in uw interieur? Waarom?
“Ik omring me enkel met dingen die me gelukkig maken, in die zin is alles even belangrijk.”

No financial limits: wat is volgens u het ultieme designobject dat u meteen een plaatsje in uw interieur zou gunnen?
“Als ik echt mag kiezen dan liever een kunstwerk, eentje van Yves Klein.”

Snelle Vragenronde

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen interieurarchitect(e)/designer was? Kok
Welke opleiding heeft u gevolgd en waar? Master interieurarchitectuur aan KU Leuven, in Gent.
Bij wie heeft u stage gelopen? Peter Donders
Wat was de titel van uw eindwerk? (om)kadering als een wereld op zich, als verzamelaar van de publieke en private codes. Over hoe het raam een verlengde van ons interieur is en hoe we het gebruiken om dingen al dan niet aan de buitenwereld te laten zien.
Favoriet interieur/design-boek? How to build a Japanese house van Cathelijene Nuijsink
Favoriet ander boek? The art of looking sideways van Alan Fletcher.
Favoriete film:? Ik ben niet echt een filmliefhebber.
Favoriet tv-programma? De Columbus
Favoriete muziek? Tom Misch
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Niet zoveel, maar mijn werk is mijn passie. Ik maak wel graag tijd voor pottenbakken, een stevige wandeling of een fijne tentoonstelling.
Favoriete Belgische stad? Gent
Favoriete Europese stad? Copenhagen
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Noorwegen, voor de prachtige natuur en hun mooie band met natuur.
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Wandelen. 
Favoriete beroepsgerelateerde website? Dezeen
Favoriete andere website? Google