Deelfietsen vervolledigen onafgewerkte meubels

Deelfietsen vervolledigen onafgewerkte meubels

intsite | Deelfietsen vervolledigen onafgewerkte meubels
  •   17 aug 2019
  • Emily Nees

Bike Scavengers
© Huang Qiang

China lijdt onder de ongereguleerde opkomst van deelfietsen. Steeds meer mensen dumpen de voertuigen, waardoor het milieu wordt vervuild. Jonge ontwerper Qiang Huang zocht naar een oplossing. Zijn project Bike Scavengers bestaat uit onafgewerkte constructies, waarvan voorbijgangers volledige meubels kunnen maken door fietsonderdelen te gebruiken.

Fietsdeelsystemen zijn sterk in opmars. In China schieten ze als paddenstoelen uit de grond, waardoor er steeds meer fietsen worden afgedankt. De pas afgestudeerde Qiang Huang biedt daarop een antwoord. Als designer heeft hij half afgewerkte meubels ontworpen. Mensen die zijn project Bike Scavengers willen steunen, kunnen de constructies vervolledigen met componenten van de tweewielers. Zo ontstaan er onder meer een bank en een rek op wieltjes.

Eyeopener

De reeks omvat verschillende opvallende stukken, waarbij fietsonderdelen worden hergebruikt. Een van de items is de Bench of Saddles. De bank omvat een metalen frame en verticale rijen met plek om 36 zadels te bevestigen. Die vormen samen een zitvlak met een terugkerend patroon. Verder heeft Huang lampen ontworpen van spatborden, een kruk met zes zadels in de vorm van een cirkel en een keukenkarretje waaraan je fietsmanden kan ophangen.

Kortom, de deelfietsen zijn prominent aanwezig. Zo hoopt Huang mensen te provoceren, maar vooral wakker te schudden. Ondanks dat het probleem in China de aanleiding vormt van de start van het project, wil Huang wereldwijd een antwoord bieden op de enorme hoeveelheid afval die de deelsystemen volgens hem met zich meebrengen.


Bron: Dezeen