Kwalitatieve, stabiele panelen lossen nagalmprobleem in sporthal op

Kwalitatieve, stabiele panelen lossen nagalmprobleem in sporthal op

intsite | Kwalitatieve, stabiele panelen lossen nagalmprobleem in sporthal op
  •   26 aug 2019
  • Filip Van der Elst

© Print Acoustics by Triplaco

De grote sporthal van de Campus Watersportbaan van de Artevelde Hogeschool in Gent kampte met nagalm. Licence to Build Architects koos voor Type M Light Line, een gloednieuw product van Print Acoustics by Triplaco, om hier komaf mee te maken. Dit hoogwaardig, impactbestendig en duurzaam absorptiepaneel is uitstekend geschikt voor sportinfrastructuurwanden. En dankzij het rustig, esthetisch patroon is de sportzaal er ook een stuk mooier op geworden.

Print Acoustics by Triplaco maakt gebruik van het zogenaamde Helmholtz-principe om nagalm, veroorzaakt door de menselijke stem, te reduceren. Deze oplossingen bestaan uit een hoogwaardige kern met een kwalitatieve, eenvoudig te reinigen bovenlaag.

Verbeterd akoestisch comfort

Het beoogde eindresultaat? Een verbeterd akoestisch comfort en een gezonder binnenklimaat in gebouwen. Het uitgebreide gamma nieuwe panelen, op basis van houten, decoratieve en transmissieve panelen, omvat verschillende looks, zoals gegroefd, micro-nano geperforeerd of met de uitstraling van textiel. De panelen zijn ook beschikbaar in diverse toplagen HPL (Abet), fineer (Decospan), geweven vinyl (Ntgrate),…

Licence to Build Architects maakte voor het eerst kennis met de uitgebreide voordelen en toepassingsmogelijkheden van deze nieuwe akoestische absorberende panelen tijdens een workshop die het team van Print Acoustics organiseerde. Het inspireerde dit bureau om dit type panelen te gebruiken om het nagalmprobleem in de sporthal van de Campus Watersportbaan van de Gentse Artevelde Hogeschool aan te pakken.

Abet laminati

Licence to Build Architects schreef 500 m² van het nieuwe Type M Light Line voor om in de Campus Watersportbaan toe te passen. Qua uitvoering werd er gekozen voor de combinatie van microperforaties en groeven, om een brede planchetlook te bekomen. De toplaag bestaat uit abet laminati: een stoot- en krasvaste, onderhoudsvriendelijke toplaag op een zwarte akoestische MDF-kern. Emic, in opdracht van hoofdaannemer Antwerpse Bouwwerken, voerde de plaatsing uit.

Type M Light Line is uitstekend geschikt voor sporthallen. Attesten van het WTCB gelden als bewijs van de stoot-en balvaste eigenschappen. Bovendien zorgen deze panelen voor een hoge nagalmcorrectie. Nagalmattesten van een onafhankelijk akoestisch laboratorium bevestigen deze kwaliteit zwart op wit.

Ruig en esthetisch

Door zijn brede planken is het daarenboven ook nog een eens eenvoudig en snel te plaatsen. In grote ruimtes resulteert dit in een zeer rustig, esthetisch patroon. De perfecte inpassing van schakelaars en technieken zetten de esthetische meerwaarde van het paneel extra in de verf. Deze werden in de sporthal van de Campus Watersportbaan in verzonken nissen ingebouwd en omlijst met zwarte MDF of hardhout kader.

Niet alleen sporthallen lenen zich voor Type M Light Line. Print Acoustics by Triplaco paste deze nieuwe panelen toe in heel wat spraakmakende projecten. Zo schittert Type M Light Line ook al in verschillende administratieve centra (zoals het door Tony Fretton Architects ontworpen Dienstencentrum Leiespiegel in Deinze), congrescentra (zoals Micx Mons, ontworpen door Studio Daniel Liebeskind), woon-en zorgcentra (waaronder het AZ Zeno, uitgetekend door Boeckx Architects, in consortium met Aaprog en Buro II & ARCHI+I) en auditioria (met het nieuwe Deloitte HQ Auditiorium in Zaventem, van de hand van Jaspers - Eyers Architects & A2RC Architects, als referentieproject).