Dynamisch design: man en vrouw

Dynamisch design: man en vrouw

intsite | Dynamisch design: man en vrouw
  •   03 sep 2019
  • Niels Rouvrois

Dynamisch Design - © IVC Group

De grens tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid kan vaag zijn en dat vertaalt zich ook in de designwereld. “Zowel in de mode, het interieurdesign als de architectuur vormt deze vervagende grens een nieuwe bron van inspiratie en wordt voluit geëxperimenteerd met de combinatie van mannelijke en vrouwelijke archetypen”, klinkt het bij IVC.

Traditioneel kozen interieurontwerpers ofwel voor een mannelijke touch, met strakke lijnen, koelere kleuren en industriële materialen (bv. metaal), ofwel voor een vrouwelijke benadering met vloeiende lijnen, warme tinten en zachte texturen. IVC: “Tegenwoordig zien we echter een toenemende samensmelting van deze twee concepten. Het resultaat is een spannende zoektocht naar nieuwe combinatiemogelijkheden voor materialen, texturen en kleuren.”

Benieuwd hoe deze trend tot uiting komt in interieurdesign? IVC zet zijn drie favoriete manieren om dynamisch design toe te passen in elk interieur op een rij:

1. Gevoel voor textuur

Harde en zachte texturen combineren is een geweldige manier om te experimenteren met mannelijke en vrouwelijke archetypen in design. Zo gaan de strakke lijnen van een metalen rek perfect samen met de sensuele, zachte toets van rode handdoeken (zie foto onderaan). Hetzelfde rood wordt bovendien toegepast op de muur.

2. Combinatie van mannelijke en vrouwelijke materialen

Naast textuur kan je ook de aandacht trekken met een atypische materiaalkeuze. De kunst is echter om het subtiel te houden en de ruimte toch een onverwachte uitstraling te geven. Het contrast tussen soepel, luxueus, warm leer en de koele tinten van een betonachtige vloer is een mooi voorbeeld (zie foto onderaan). Alle elementen vullen elkaar aan, voor een perfect uitgebalanceerd geheel.

3. Genderoverschrijdende kleurencombinaties

Een andere toepassing van deze dynamische interieurtrend is de combinatie van warme en koude tinten of van typisch mannelijke en vrouwelijke kleuren. Neem bijvoorbeeld de warme kleuren van een wand tegenover de neutrale, koelgrijze vloer. Hierdoor creëer je een speelse en inspirerende look. Dat leidt vaak tot verrassende kleurcombinaties, zoals een gedurfde combinatie van zachtroze en donkergroen, die de ruimte een intrigerende uitstraling geeft (zie foto onderaan).


Bron: IVC Group