De Bovenkamer: Ann Pauwelijn

De Bovenkamer: Ann Pauwelijn

intsite | De Bovenkamer: Ann Pauwelijn
  •   11 sep 2019
  • Emily Nees

Ann Pauwelijn © Serge Verbanck

Eenvoud, harmonie, speelsheid en tijdloosheid: voor die elementen ijvert interieurachitecte Ann Pauwelijn in al haar objecten en projecten. Je kan bij haar aankloppen voor meubels op maat, inrichting- en lichtadvies. Pauwelijn vindt het dan ook belangrijk dat het interieur volledig is afgestemd op de levensstijl van de bewoners. “Mijn doel is om een authentiek ontwerp creëren, waarin de klant zich herkent.” We nemen een kijkje in haar bovenkamer.

In de rubriek De Bovenkamer wandelt intsite.be, met een vragenlijst onder de arm, rond in de bovenkamer van een interieurarchitect(e), designer of ontwerpbureau. Aan de beurt: Ann Pauwelijn.

Op welke eigen gerealiseerde projecten en objecten bent u het meest trots en waarom?
“Dan kies ik voor het gebouw van Havana Architectuur waar Veneco gevestigd is in Destelbergen. De constructie heeft aan de buitenzijde een sterke vormentaal met een warme uitstraling en een typisch zaagtanddak. Veneco vroeg me om maatwerk te ontwerpen voor een balie in de inkomhal, een koffiehoek in de grote vergaderzaal en een bar in de kleine vergaderruimte. Ook op ‘De Ganzenpaskruk’ ben ik fier. De multifunctionele kruk is opgebouwd uit 4 componenten en vervaardigd uit berken multiplex.”

Van welk object in uitvoering of voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
“Ik ben momenteel een lamp aan het ontwerpen, maar die staat nog in prototypische fase.”

Welk project van een andere Belgische designer is voor u een schot in de roos?
“Ik ben fan van alle objecten en projecten van Claire Bataille en Paul Ibens. Zij hebben samen een studiebureau. Alles naar hun hand is eenvoudig en tijdloos. Daar streef ik ook naar.”

Welke buitenlandse interieurarchitecten en designers vormen voor u een grote bron van inspiratie?
“In het begin van de twintigste eeuw werden woningen uit de grond gestampt zoals Huis Sonneveld ontworpen door Bureau Brinkman & van der Vlugt en villa Cavrois van Robert Mallet-Stevens. Ze zijn gebouwd als een gesamtkunstwerk. Het interieur werd steevast voorzien van meubilair op maat. Bij het beleven van dit soort projecten geniet ik mateloos van de symbiose tussen de binnen- en buitenkant. Ook designer Jasper Morrison bewonder ik. Hij streeft naar eenvoud in zijn ontwerpen, maar wel met de nodige elegantie en speelsheid.”

Met welke materialen en technieken werkt u het liefst?<
“Ik sta open voor verschillende materialen en technieken. Mijn doel is vooral om een tijdloos en authentiek ontwerp creëren, waarin de klant zich herkent. De tevredenheid van de opdrachtgever staat voorop.”

Welke jonge designer in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
“Het werk van Marina Bautier straalt eenvoud en de klasse uit. De twee elementen zorgen voor een tijdloos karakter. De ontwerpen van Muller Van Severen staan dan weer voor speelsheid. Wat mij betreft wordt het perfecte plaatje bereikt wanneer die eigenschappen zich verzoenen.”

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als interieurarchitecte? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
“De impact van mijn maatwerkingrepen op het welzijn van de gebruikers is groot. Als ontwerper fungeren we dan ook voor een stuk als psycholoog en socioloog. Ik grap soms dat ik relatietherapeute ben. Mijn kinderen dragen net zoals ik een creatieve geest in zich. Ik stimuleer ze om die verder te ontwikkelen, omdat het in allerlei beroepen van pas komt. Het belangrijkste is dat ze een job vinden waar ze met hart en ziel voor gaan.”

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere professionele ontplooiing ?
“De samenwerking met Linda Raets van de toonaangevende winkel Surplus in Gent, heeft me op vele vlakken verrijkt. Daarnaast sloeg ik de handen in elkaar met enkele meubelmakers, wat steevast leidde tot een bom aan inspiratie.”

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was ? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
“Als student verlangde ik naar een eigen bureau. Na mijn studies heb ik die wens niet meteen doen uitkomen. Eens de kinderen zelfstandig genoeg waren, koos ik voor het statuut van zelfstandige. Ik ben ervan overtuigd dat je zo’n stap op het juiste moment in je leven moet nemen. Als je je beroep met passie uitoefent, kan je je dromen waarmaken. Al moet ik toegeven dat in mijn fantasie alles toch wat luchtiger was.”

Wat is het allereerste designobject dat u ooit aangeschaft heeft?
"De typische designerstukken weten mijn hart niet altijd te bekoren, omdat ze vaak dienen als statussymbool. Ik verkies gewoon mooie objecten, zoals vazen en schalen. Een ‘object trouvé’ van de rommelmarkt is in mijn ogen unieker en waardevoller.”

Wat is momenteel het belangrijkste designobject in uw interieur? Waarom?
“Er is niet echt een object dat ik ‘het belangrijkst’ vind.  De focus in ons interieur ligt bij het maatwerk dat we lieten realiseren. Een ontwerp is voor mij geslaagd als het deel wordt van de architectuur én functioneel en speels is. Het maatwerk is daarbij cruciaal. De alledaagse en bijzondere objecten nestelen zich errond.”

No financial limits: wat is volgens u het ultieme designobject dat u meteen een plaatsje in uw interieur zou gunnen? 
“Water en vuur hebben trekken me enorm aan. Mochten er op dit moment geen financiële limieten zijn, zou de kachel in de zitruimte er al staan en de zwemvijver al in de tuin liggen.”

Snelle vragenronde

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen interieurarchitece was? Tuinarchitect
Welke opleiding heeft u gevolgd en waar? Secundair Binnenhuis en een Master Interieurarchitect aan Sint-Lucas Gent
Bij wie heeft u stage gelopen? Maatwerk De Clercq (bootinterieurs) en Surplus Interieur
Wat was de titel van uw eindwerk? ‘De impact van de digitale wereld op de interieur wereld’
Favoriet design-boek? ‘Finn Juhl and His House’ van Per H. Hansen
Favoriet ander boek? ‘Vele hemels boven de zevende’ van Griet Op de Beeck
Favoriete film? ‘Swimming Pool’ van François Ozon
Favoriet tv-programma? Ik kijk geen tv.
Favoriete muziek? Motown, Jazz en Grace Jones
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? De weinige vrije tijd die ik heb, spendeer ik  graag met het bezoeken van tentoonstellingen, tuinieren en maquettes bouwen
Favoriete Belgische stad? Gent
Favoriete Europese stad? Geen voorkeur
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Waar eenvoudige schoonheid de norm is, de kustlijn meer is dan een muur grijs beton, de balans tussen natuur en bebouwing meer in evenwicht is.
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Fietsen en achter zelfopgelegde deadlines aanlopen 
Favoriete beroepsgerelateerde website? Architonic
Favoriete andere website? Geen