Recuperatiematerialen vormen basis bij Design With Sense

Recuperatiematerialen vormen basis bij Design With Sense

intsite | Recuperatiematerialen vormen basis bij Design With Sense
  •   13 sep 2019
  • Niels Rouvrois

©Ad Vitam Photo

Design With Sense, mede opgericht door Christelle Vial, is een samenwerkingsproject voor het creëren van binnenruimtes en houtproductie. Dit Brussels collectief - samengesteld uit architecten, ambachtslieden en ontwerpers – is ervan overtuigd dat het creatieve proces gericht moet zijn op de mens en het materiaal. Design with sense heeft al verschillende realisaties op zijn naam staan, waaronder het interieur van het restaurant Brut (Elsene), het meubilair van het zero waste restaurant Le Local (Brussel) en het hergebruik van oude laden in een privékeuken in Schaarbeek.

Brut

"Het team van Brut vertrouwde ons met enige dringendheid de ontwikkeling van hun restaurant toe, een traiteur gespecialiseerd in biologische, gastronomische gerechten”, klinkt het. "De commerciële identiteit van de plaats onderstreept deze smaakvolle elegantie door een huwelijk van even explosieve materialen: hout en marmer.” Het project is voor 95 % gerealiseerd uit hergebruikte materialen. "De tafels, de banken en het werkplan zijn gemaakt van marmer van oude open haarden of antieke meubels en van gerecupereerde balken die werden hersteld in plaats van vernietigd. De tafelpoten komen uit de scenografie van een tentoonstelling en de metalen staven zijn oude verwarmingsbuizen die dienen als structuur voor de armaturen. "

Le Local

Laura en Aubane, ontwerpers van zero waste restaurant Le Local dat in december 2017 het levenslicht zag, schakelden Design With Sense in voor de realisatie van tafels, banken en rekken voor hun vestiging. De laden zijn afkomstig van kantoren die door de Europese Commissie werden gedowngraded. Ze werden gemonteerd op een centrale standaard die eveneens werd gerecupereerd.

Schaarbeek

François wilde zijn keuken naar het beeld van zijn appartement: met een erfgoedkarakter, rustiek en warm, maar toch met een totale hedendaagse uitstraling. De keuken werd samengesteld aan de hand van laden van meubels uit de jaren vijftig, afkomstig van een universitaire faculteit in Gent. Het werkblad bestaat uit massieve eik uit onze bossen en is bedekt met een voor 98 % natuurlijke linoleum, fris en kleurrijk.