Lefcoustics: om galm in evenementenruimtes te beperken

Lefcoustics: om galm in evenementenruimtes te beperken

intsite | Lefcoustics: om galm in evenementenruimtes te beperken
  •   02 okt 2019
  • Niels Rouvrois

De gloednieuwe bedrijvencampus Skyline Park biedt flexibele huurformules aan voor de kantoor- en coworkingruimtes en beschikt bovendien over een unieke Event Space op 40 meter hoogte. Bouwheer LVDB Invest NV zet hiermee een blikvanger neer naast afrit 6 van de E403 in Izegem. Om het geluidscomfort voor bezoekers van de SkyBar en De SkyLounge te verbeteren werd gekozen voor het nieuwe ontwikkelde product Lefcoustics van Print Acoustics by Triplaco.

De bijna-energieneutrale toren is 50 meter hoog en ontworpen door Govaert & Vanhoutte Architects. Het nieuwe gebouw pronkt vlak naast de eerste kantoortoren, waarin het hoofdkantoor van huurder Skyline Communications is gevestigd. Momenteel is het park van maar liefst 30.000 m² in aanleg rondom de twee gebouwen op de site. De tweede impressionante kantoortoren, met op de tiende en elfde verdieping een uitzicht over Izegem en de wijde regio bevat onder andere een SkyTheater voor bedrijfspresentaties, een SkyBar met buitenterras op 40 meter hoogte en een SkyLounge. Deze ruimtes kunnen gehuurd worden voor allerlei evenementen, gaande van seminaries en opleidingen tot culturele en privé-aangelegenheden.

Geluidscomfort

Monumentale zalen met strakke inrichting, grote glaspartijen, vlakke vloeren en wanden, gecombineerd met een groot aantal bezoekers, leiden samen tot langere nagalmtijden. De spraakverstaanbaarheid in dergelijke indrukwekkende ruimtes is daardoor veelal suboptimaal. Architecten Govaert & Vanhoutte hebben bij de ontwerpfase manieren gezocht om het geluidscomfort voor bezoekers van de SkyBar en De SkyLounge ruimtes te verbeteren. Zij vonden met het nieuwe ontwikkelde product Lefcoustics van Print Acoustics by Triplaco een perfect passende oplossing.

Prefabpanelen

Het akoestisch absorberende paneel Lefcoustics bestaat uit een 44% geperforeerde zwarte MDF-plaat voorzien van een zwart akoestisch vlies in zichtzijde, waarop massieve latten gemonteerd worden van 30 mm breedte en variabele diepte, op regelmatige of onregelmatige tussenafstand van elkaar. Deze prefabpanelen zijn snel en vlot monteerbaar op de werf, hebben een absorptieattest van een onafhankelijk akoestisch labo en zijn stoot- en krasvast bij wandmontage. De vlotte samenwerking tussen bouwheer, architect en plaatser met leverancier Print Acoustics zorgde ervoor dat de Skyline Park Event Space helemaal gebruiksklaar was voor het eerste event in het voorjaar van 2019. Een in-situ-nagalmmeting voor dit nieuwe product werd na installatie uitgevoerd op initiatief van fabrikant Print Acoustics.

Realisaties

Deze realisatie  in een eventomgeving  is een mooie aanvulling van spraakmakende toepassingen in diverse publieke en private gebouwen: administratieve centra (onder andere AC Leiespiegel, ontwerper Tony Fretton architects) , congrescentra (onder andere Micx Mons, ontwerp Studio Daniel Liebeskind), WZC of andere Zorgcentra (onder andere AZ Zeno Knokke, ontwerp Boeckx Architects, in consortium with Aaprog and Buro II & ARCHI+I), Auditioria (onder andere Deloitte HQ Auditiorium Zaventem, Jaspers - Eyers Architects & A2RC Architects), sportcentra (onder andere Topsporthal Vlaanderen Gent, AVAPARTNERS), scholen (onder andere Vesalius HoGent, MKA Mark Koehler Architect )…  


Bron: Print Acoustics by Triplaco