Niko wint twee Henry van de Velde Awards

Niko wint twee Henry van de Velde Awards

intsite | Niko wint twee Henry van de Velde Awards
  •   27 jan 2020

© Niko

Niko, de Belgische marktleider in de productie van elektrisch installatiemateriaal en huisautomatisering, wint de prestigieuze Henry van de Velde Gold Award in de categorie ‘Company’, voor zijn grensverleggende focus op design. Ook de touchswitch, een innovatieve schakelaar, valt in de prijzen, met een Henry van de Velde Award in de categorie ‘Habitat’. De Henry van de Velde Awards worden al 25 jaar uitgereikt aan Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten en projecten die met hun design en hun oplossingsgericht denken onze economie en samenleving positief beïnvloeden.

Design maakt deel uit van het DNA van Niko en dit al honderd jaar lang. Dat levert het familiebedrijf uit Sint-Niklaas dit jaar een Henry van de Velde Gold Award op, in de categorie ‘Company’. Niko werd door de jury gelauwerd voor zijn bijzondere aandacht voor design. Deze awards, een initiatief van Flanders DC (de Vlaamse organisatie voor ondernemen in de creatieve industrie), in samenwerking met de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij), zijn de ‘oscars’ van de Vlaamse designwereld.

“De Company Gold Award gaat naar een bedrijf dat Belgisch design op de kaart zet in binnen- en buitenland. Bij Niko wordt design op elk niveau ingezet. Voor het visuele plezier van de gebruiker, voor het installatiegemak van de installateur, voor het gebruiksgemak van de eindklant én om een eigen identiteit neer te zetten”, zegt de jury van de Henry van de Velde Awards.

Habitat Award

Het uitgekiende design van de touchswitch, een innovatieve digitale schakelaar, levert een Henry van de Velde Award in de categorie ‘Habitat’ op. De touchswitch is een elektronisch bedieningspaneel dat op eenvoudige wijze een klassieke schakelaar kan vervangen. Het bedieningsscherm heeft de grootte van een klassieke schakelaar, kan volledig gepersonaliseerd worden en tot twaalf verschillende functies aansturen.

Luc Meirlaen, Design Director bij Niko: “Doordacht product design is een handelsmerk van Niko en wordt altijd van bij de eerste fase mee in de ontwikkeling van een product betrokken. Daarbij gaat het niet alleen over de vormgeving van een product. Het moet ook gebruiksvriendelijk zijn, makkelijk te installeren én lang meegaan. De touchswitch is daar een mooi voorbeeld van.”

Het is niet de eerste keer dat Niko in de prijzen valt. De afgelopen 100 jaar kreeg het bedrijf verschillende design awards zoals Red Dot awards, iF awards, A’ Design Awards en recent nog een ‘Factory of the Future’ award vanwege zijn inspanningen voor een toekomstgerichte productie.

Bron: Niko