Het belang van een goede akoestiek op kantoor

Het belang van een goede akoestiek op kantoor

intsite | Het belang van een goede akoestiek op kantoor
  •   05 feb 2020

© DOX Group

Het klinkt u ongetwijfeld wel bekend in de oren: pratende collega’s, telefoongesprekken aan het bureau, het geluid van de printer, het zoemen van computers, sterk aanwezige ventilatie, enzovoort. Geluidsoverlast op kantoor en het daarbij horende gebrek aan privacy, is een ergernis van vele werknemers. Een degelijke akoestiek op kantoor is dan ook een must.

Landschapskantoren maken al langer deel uit van het huidig kantoorbeeld. Dergelijke open offices kunnen echter nefaste gevolgen hebben voor heel wat werknemers. 

‘Open office’ stond initieel voor een open werkruimte met als doel de teams te versterken en een soort van ‘verbondenheid’ onder collega’s te creëren. Daar denkt men tegenwoordig anders over. 

Landschapskantoren bevorderen dan wel het contact tussen de collega’s, maar zorgen ook voor heel wat afleiding.

De gevolgen van slechte akoestiek

Dat geluidsoverlast ook nefaste gevolgen heeft voor het personeel, is dan ook geen verrassing. Zo blijkt dat heel wat medewerkers ontevredenheden vaststellen bij slechte akoestiek op kantoor.

  • Ongewenste geluiden maken dat de productiviteit aanzienlijk daalt. Ze moeten steeds opnieuw hun concentratie vinden nadat ze gestoord worden.
  • Geluidsoverlast vreet aan het energiepeil van werknemers, die bovendien ook gemakkelijker de focus verliezen. Het gevolg? Een toename aan burnouts.
  • Maar een voortdurende blootstelling aan lawaai houdt ook andere gezondheidsrisico’s Denk hierbij aan hoofdpijn, rugklachten, nekklachten of hogere bloeddruk. Zo zal veel meer personeel op regelmatige basis ziek vallen.

Moeten we open offices afschaffen?

Heel vaak wordt (verkeerdelijk) gedacht dat open offices alleen maar negatieve effecten hebben op werknemers. Niets is minder waar.

Daarom gingen de specialisten bij DOX Acoustics aan de slag om akoestische oplossingen te vinden voor geluidsoverlast op kantoor, zonder komaf te maken met landschapskantoren.

Zo raadt DOX steeds aan het akoestisch comfort in 3 stappen aan te pakken: 

  1. Pak de ruimte in zijn geheel aan: Optimaliseer wanden en plafond akoestisch
  2. Voorzie verschillende werkgroepzones, al dan niet volgens functies
  3. Verbeter individuele werkplekken akoestisch

Op deze manier creëert u een rustige werkplek voor iedereen, zelfs in een open office.

De belangrijkste tip? Speel slim in op de indeling van het kantoor. 

Zo zet u het salesteam, waarbinnen veel gepraat en getelefoneerd wordt, het best verder weg van een ingenieursteam, waar concentratie en focus noodzakelijk zijn.

Akoestische oplossingen

Een extra dimensie geven aan vergaderingen? Met transparante vergaderruimtes creëert u geluidsafscherming van de rest van het kantoor, zonder het team ook visueel af te schermen.

Dergelijke akoestische glaswanden zijn niet alleen geluidsisolerend, maar kunnen ook geluidsabsorberend afgewerkt worden! De mobiele variant, De Bubble - een verplaatsbare, akoestische cabine op maat – kan dan weer eender waar in uw kantoor geplaatst worden, en zo op de voet en in alle rust de groei van het bedrijf volgen.

Kortom, u creëert op slag een aangename werksfeer in een gezond binnenklimaat dankzij goede akoestiek op kantoor.

  • Ook plafond- en wandpanelen zijn een perfecte oplossing wanneer u de nagalm in de werkruimte wil verlagen. Hier vindt u enkele van de realisaties van DOX Acoustics terug.
  • Wie graag op een creatieve manier wil werken aan een verbeterde akoestiek, kiest dan weer best voor akoestische bekledingof speelse design elementen. Door middel van akoestische kubussen, kegels, zuilen enz. die je vrij in de ruimte kan plaatsen of hangen, verbeter je in no timede ruimteakoestiek.
  • Ten slotte kan je ook voor een functionele oplossing gaan en kiezen voor akoestisch meubilair. Zetels, volledige zithoeken, verlichting, archiefkasten, … Personaliseer de ruimte zoals u het wenst en draag tevens bij aan een gezond binnenklimaat!

Benieuwd welke oplossingen de beste akoestiek op kantoor garanderen? Neem gerust contact op met de specialisten van DOX Acoustics.