KARAVAAN van studio Modijefsky

KARAVAAN van Studio Modijefsky

intsite | KARAVAAN van Studio Modijefsky
  •   06 feb 2020
  • Anne Nelissen

©Maarten Willemstein

In West-Amsterdam opende een nieuwe ontmoetingsplaats haar deuren: Karavaan. Deze plek kan alles zijn wat je wil: een hangplek, een bar, de plaats voor je ochtendkoffie, een buurtcafé voor de lokale bevolking, een stadsoase, een ontbijtclub, maar evenzeer jouw favoriete plek voor een goede maaltijd. Het ontwerp is van de hand van Studio Modijefsky.

Het Kwakersplein, het plein waar de ontmoetingsplaats zich bevindt, is in de loop van de geschiedenis getransformeerd. Aanvankelijk was het een poldergebied buiten de oude stadsgrenzen van Amsterdam, maar het werd doorheen de jaren een onderdeel van de Bellamy buurt na afdamming in de 19e eeuw. Sindsdien trekken mensen naar deze plek toe, net als een karavaan, maar deze keer om er zich voorgoed te vestigen.

Studio Modijefsky heeft de reis van een caravan vertaald naar een bar- en restaurantconcept in het helderste hoekje van het Kwakersplein. Het interieur is subtiel verdeeld in verschillende landschappen: weiland, moeras, bos, berg en woestijn, waarbij elke zone zich kenmerkt door een eigen kleurenschema, materialen en ontwerpspecificaties die allemaal verenigd zijn in een parcours dat de hele ruimte doorkruist.

Veranderende functie

Als je binnenkomt via het hoofdportaal, definieert een cirkelvormige plafondlamp het loungegedeelte eronder. Vanaf hier ontvouwt de ruimte zich in verschillende richtingen die worden aangegeven door veranderingen in kleuren, interieurafwerking en lichte objecten. Rechts bevindt zich een kleine bar met een afgezwakt fris pastelpallet. Het is verbonden met een tweede ingang, gelegen op de hoek van het gebouw. Deze bar verandert van functie gedurende de dag, van een koffieplek in de ochtend naar een plaats aan de vensterbank voor een drankje in de avond. Deze overgang wordt gesuggereerd door een structuur van gespiegelde lichtpanelen hangend boven de bar, die kunnen worden omgedraaid van 'Karavaan Cafeïne' naar 'Cocktail Karavaan'.

Terwijl de bar zich om de hoek wikkelt, verandert hij van niveau waar een speelse zitplaats op maat van de klanten leidt naar een van de eetgelegenheden. Hier zijn de kleuren dramatischer waardoor er een mysterieuze sfeer ontstaat: het glanzende plafond, de diepblauwe zuil en de stucwerkmuren herinneren aan de reflecties van het water en de ruwheid van de delta's van een moeras. Een gelijkaardige sfeer verschijnt opnieuw aan de andere kant van de zaal, met een uitzicht op het plein, waar een donkerpaars plafond en een op maat gemaakte gebogen bankje een hoek creëren met de aangrenzende zuil Hierdoor wordt de bar gescheiden van de eetruimte.

Paddenstoellampen

De centrale bar langs de achterkant van de ruimte loopt met lijnen van licht, jute en ruw gips door elkaar heen als wortels die er naartoe leiden. Donkere kurkpanelen voegen zich samen met de houten latten. De reflecterende zinken bovenkant loopt door de voorste balk die het dichte hout binnendringt. De verticaliteit van het glazen rek wordt gereflecteerd op de spiegeltegels van de achterste balk, die gekruist zijn door een golvende lijn van licht. Het aangrenzende deel van het plafond, afgebakend door vier balken, bepaalt het centrum van de ruimte door een veelvoud aan paddenstoellampen die uit een spiegel omhoog springen.

Als je van de bar wegloopt, verandert de vloer zijn patroon van visgraat naar diagonaal. Ver van het natuurlijke licht, het gebruik van donkere kleuren en strakke lijnen voelt deze zone aan als een schemerig bos. Een hoge bank met een groene cilindervormige rugleuning, gedetailleerd met lederen accenten, kijkt uit over de ruimte. Lichtstralen komen door de muren heen en lijken op de stralen van de zon die door dichte boomstammen schijnen met als resultaat een betoverende atmosfeer. Het gevoel van het bos verspreidt zich naar de aangrenzende kamer en ontmoet een woestijn. Het creëert een mix van heldere kleuren, bruin houtfineer en groene tegels. Overdag is deze loungeruimte goed bereikbaar via de eetzaal bij de ingang. 's Nachts zorgen vouwdeuren ervoor dat de ruimte als privéruimte gebruikt kan worden, waardoor een afgesloten ruimte ontstaat die twee verschillende vibraties en landschappen herbergt.

Goudkleurig gordijn

Lichtstralen aan de ene kant en lichtbogen aan de andere kant, omarmen een kleine houten bar en speelse hoge zitplaatsen, waardoor er een intieme hoek ontstaat. Op een paar stappen van de kleine bar domineren warme kleuren en zachtere lijnen. De tegelvloer is bedekt met een zacht vloerkleed en de houten lamellen van de muur zijn bedekt door een fluwelen goudkleurig  gordijn. Een ideale plek om te ontspannen op de rode fluwelen loungezetels.

Door het hele interieur heen breekt een donkere horizontale lijn, die de verschillende hoogtes volgt, de wanden doormidden, waardoor elke zone visueel met elkaar verbonden wordt. De kolommen die zich in de ruimte ontvouwen worden altijd aangevuld met een licht accent of een meubelelement. Soms wordt een omgedraaid licht of een markering op de muur een navigatiemiddel om door de verschillende landschappen te bewegen.

Als een Karavaan laat het parcours, ontworpen door Studio Modijefsky, je landschappen ontdekken waarvan niemand wist dat ze bij Amsterdam hoorden.

Projectinfo

  • Project: Karavaan
  • Locatie: Kwakersplein, Amsterdam, Nederland
  • Programma: Koffiebar, café, restaurant
  • Opdracht: Interieur en merkidentiteit ontwerp
  • Status: Gerealiseerd januari 2019
  • Afmetingen: 357m2 interieur/ 250m2 terras
  • Klant: Daan Bonsen, Arne de Wit, 3WO
  • Ontwerp: Studio Modijefsky; Esther Stam, Moene van Werven, Agnese Pellino, Nancy Katri, Natalia Nikolopoulou, Zahra Rajaei, Martyna Nicolson, Christel Willers, Maite Margalho, Francesca Motta.
  • Fotografie: Maarten Willemstein

 


Bron: Studio Modijefsky