Textirama foundation awards

Textielindustrie bekroont innovaties van eigen bodem

intsite | Textielindustrie bekroont innovaties van eigen bodem
  •   12 feb 2020
  • Anne Nelissen

©Textirama Foundation

Op dinsdag 11 februari reikte TEXTIRAMA FOUNDATION de allereerste innovatie-awards in de textiel uit. De vzw lanceerde vorig jaar een oproep om innovaties in te sturen die kunnen bijdragen tot een positiever imago en een versterking van de Belgische textielindustrie. De drie beste innovaties werden bekroond met een award en een geldprijs.

TEXTIRAMA FOUNDATION, zelf samengesteld uit Belgische textielondernemers, weet hoe moeilijk het is om de van huis uit klassieke textielindustrie te innoveren. Daarom riep ze op om alle soorten innovaties in te sturen die kunnen bijdragen tot een versterking van de industrie en een verbetering van haar imago. De open call leidde tot 25 inzendingen die door een onafhankelijke jury werden beoordeeld.

Er werden awards uitgereikt in twee categorieën. De TAKE OFF award gaat naar een innovatie die al een proof-of-concept kan voorleggen. De CONCEPT-award wordt uitgereikt aan twee innovatie ideeën of concepten die nog onderzocht moeten worden. Er werden 9 inzendingen genomineerd:

  • In de categorie TAKE OFF: COSH!, Digitex, Miokoo, Resortecs, Sioen
  • In de categorie CONCEPT: Lies Fauconnier, Jasna Rokegem, Bram Van Acker, Esther Van Schuylenbergh
  • Een speciale vermelding gaat naar Ief Spincemaille

Smeltend garen van Resortecs wint de TAKE OFF award

Een onafhankelijke jury, voorgezeten door Piet Verhoeve oordeelde dat Resortecs met haar ‘smeltend garen’ de beste innovatie instuurde. Resortecs lost met deze confectiegarens een knellend probleem op bij de recyclage van textiel. Multimateriaalproducten, zoals de voering in een jas of de knopen aan een jeans, moeten gedemonteerd worden om gerecycleerd te kunnen worden, een lastig en manueel werk. Resortecs zorgt nu voor een garen dat smelt bij 180°C. Deze temperatuur is hoog genoeg om niet in de wasmachine te smelten en laag genoeg om de stof niet te beschadigen.

“Tattoo gun om mee te broderen” en “akoestische 3D wand” winnen de CONCEPT award

TEXTIRAMA FOUNDATION gelooft sterk in de kracht van innovatieve ideeën. Ze willen vooral jongeren de kans geven om hun idee te testen of verder te laten uitrijpen. Lies Fauconnier is een jonge product designer die momenteel een aanvullende opleiding textieltechnologie volgt. Haar passie voor de wereld van de tattoos bracht haar op het idee om een tattoo pistool te transformeren tot een broderie pistool waarmee je kledij kan personaliseren. Esther Van Schuylenbergh, een jonge docente textiel aan het KASK in Gent ontwikkelde een op zichzelf staande akoestische wand in 3D textiel. Beide concepten krijgen nu de kans om verder onderzocht te worden.

Over NASA, menstruatiearmoede en de verticale tuinen van de toekomst

Onder de genomineerden zijn nog heel wat straffe innovaties die het net niet haalden. Jasnarok, bijvoorbeeld, werkt op het snijvlak van mode, ruimtevaarttechnologie en design. Jasna Rokegem is nog maar 27 en droomt ervan één kledingstuk te vervaardigen dat alle andere overbodig maakt: een kledingstuk dat zich qua vorm en kleur aanpast aan de uiteenlopende fysieke en emotionele behoeften. Ze was op haar jonge leeftijd al keynote op TEDxRotterdam, wist bedrijven als Nokia en NASA te overtuigen van het cross-overpotentieel en vond vorig jaar de weg naar SXSW in Texas.

Het valt op dat de meeste innovaties aandacht hebben voor het verduurzamen van de mode en comfort. Miokoo is ook zo’n voorbeeld. Een niet zo voor de hand liggende innovatie in ondergoed die inlegkruisjes letterlijk naar de vuilnisbelt verwijst. Deze worden immers vervangen door ondergoed met een laagjes-systeem dat elke vrouw het comfort biedt waar ze van droomt. Bijkomend wil Miokoo de menstruatie-armoede de wereld uit helpen door te schenken aan arme gezinnen waar menstruerende meisjes vaak niet naar school kunnen en zo dreigen terecht te komen in wat soms "menstruatiearmoede" wordt genoemd.

Dat textiel in de bouw een rol kan spelen bewijst Sioen. Zij ontwierpen technisch textiel waarmee verticale tuinen worden gebouwd voor binnen en buiten. De planten zitten niet in potgrond, maar vergroeien volledig met het textiel. De wand draagt bij tot een gezonder leefmilieu in kantoorgebouwen omdat ze fijn stof opneemt, koelt en over akoestische kwaliteiten beschikt.

 

Bron: BigFish