KaSt: totaalrenovatie hoeve door acht acht

KaSt: totaalrenovatie hoeve door acht acht

intsite | KaSt: totaalrenovatie hoeve door acht acht
  •   17 feb 2020
  • Anne Nelissen

©acht acht

Het interieurarchitectenbureau acht acht heeft met het project KaSt een traditionele hoeve gerenoveerd en gemoderniseerd in een strak landelijke stijl. acht acht is meer dan het huisnummer waar Birgit Poppe en Dirk Truwant wonen en werken, het staat symbool voor het samenspel tussen beiden en hun professionele activiteiten. Birgit Poppe is interieurontwerpster, Dirk Truwant is interieurbouwer en IT’er. 

De bouwheer van het project wenste een renovatie en modernisering van een traditionele hoeve in een strak landelijke stijl. Zo moest er een verbinding zijn tussen de ruimtes en een maximale lichtinval. Het uiteindelijke doel was de creatie van een functionele woning die inspeelt op de noden van 65-plussers.

Warmte en gezelligheid

De zachte kleuren van het interieur zorgen voor warmte en gezelligheid. Door de hele woning heen is er consequent gebruik gemaakt van kwalitatieve materialen als marmer, rustieke eik en witte mortex. Vervolgens werd de doorkijk doorheen de verschillende ruimtes behouden, mede door een open lattenframe. Verder verstrekt het binnentrekken van de buitentegel binnen in de woning het binnen- en buitengevoel. Een eerste uitdaging was het brengen van openheid en maximale lichtinval in een vrij donkere woning met veel compartimentering. De interieurarchitecten van acht acht moesten openheid en eenheid creëren tussen de bestaande ruimtes, met oog voor belijning. Ze moesten voornamelijk rekening houden met het gegeven dat het een renovatieproject betreft waarbij er geen structurele zware ingrepen mogen gebeuren. Verder moesten ze ook rekening houden met het tempo en de persoonlijkheid van de bouwheer om een woning op maat van de bewoners te kunnen voorzien. Ten slotte moest het materiaal geselecteerd worden met oog op het creëren van rust.

Maatwerk

Het project heeft drie grote troeven. De eerste troef is het maatwerk van de woning door een interne en aangename samenwerking met de bouwheer. De tweede troef is de belijning en verbindingen in de woning. Er is een eiken lattenspel die de keuken verbindt tot de bijkeuken, en de bijkeuken met de badkamer zonder aan intimiteit in te boeten. Ten slotte is acht acht er mooi in geslaagd om de eigenheid van de hoeve te kunnen behouden.

Projectinfo

Het project: KaSt
Ligging project: Deinze
Bouwheer: wenst anoniem te blijven
Andere aannemers: Casalux, Kristof Cavijnt en d&d interieur Eeklo
Start bouwwerken: 2018
Einde bouwwerken: 2019


Bron: acht acht