Tafelcollectie Angelo M: uniek en tijdloos ontwerp

Tafelcollectie Angelo M: uniek en tijdloos ontwerp

intsite | Tafelcollectie Angelo M: uniek en tijdloos ontwerp
  •   28 feb 2020

© Alinea

Het tafelontwerp Angelo M, van ontwerper Leo Aerts, is de essentie van een ronde of ovalen tafel in natuursteen met een sculpturale vorm, uit robuust materiaal en met een elegante belijning en verfijnde afwerking. De twee elementen, voet en blad, vormen samen één geheel. De onderzijde is één vloeiende curve vanaf de voet tot de tafelbladrand. De conische verbinding tussen beide delen zorgt voor een stabiel geheel.

Om het marmer in zijn meest expressieve karakter te tonen zijn er verschillende afwerkingen mogelijk (gezoet, gepolijst, geborsteld, …). De basiscollectie omvat negen verschillende marmersoorten en zes verschillende afmetingen. Op aanvraag kan dit ontwerp in bijna elke marmersoort en op maat uitgevoerd worden. Door het natuurlijke karakter van marmer heeft iedere tafel een unieke tekening en kleur. Dit unieke aspect wordt extra benadrukt door de nummering van elke tafel. De tafel wordt ook gesigneerd, overstijgt het louter functionele en wordt een waardevol object met extra betekenis en blijvende waarde.

Duurzaamheid

De tafels worden op bestelling en per stuk gemaakt en handmatig afgewerkt aan alle zijden. Per tafel wordt zorgvuldig het marmer geselecteerd dat beantwoordt aan de gewenste afmetingen om zo weinig mogelijk materiaalverlies te hebben bij de productie. Restanten worden zo veel mogelijk verwerkt tot kleinere objecten, bijvoorbeeld als serveerschaal voor taart en lekkernijen.

Het duurzaamheidsaspect werd duidelijk meegenomen in het ontwerp. Materiaal en vormgeving laten toe om de tafel haast eindeloos opnieuw te vernieuwen (opschuren en afwerken), en dit met een minimale inzet en een uitermate beperkte milieu impact. De levenscyclus van de tafel is daardoor ontzettend lang, gemakkelijk 700 jaar. Om het dagelijks onderhoud van het marmer te vergemakkelijken is de tafel kleurloos geïmpregneerd met een vlekstop. Deze vlekstop is voedselveilig en milieuvriendelijk. Gezien de hoge duurzaamheid, de tijdloze vormgeving en het waardevolle materiaal zorgt de tafel zelf voor het circulaire economiemodel. Op deze tafel staat geen vervaldatum en recyclage is hier niet echt aan de orde.

Multifunctioneel

Deze tafel is perfect bruikbaar in een woning, winkel en kantooromgeving. De vormgeving heeft praktische voordelen, de voet zorgt voor maximale bewegingsvrijheid voor benen en voeten en stoelen kunnen vrij aangeschoven worden. De dunne bladrand is aan de bovenzijde licht gebogen afgeschuind om de onderarm optimaal comfortabel te ondersteunen, de onderzijde is zacht afgerond. Uitgevoerd in harde natuursteen, geschikt voor buitengebruik, is dit ontwerp ook een ideale tuintafel en/of tuinsculptuur. Een ideaal meubel om mensen samen te brengen, om te genieten en te filosoferen.

Ontwerper Leo Aerts

Dertig jaar na zijn salontafel ontwerp voor B&B Italia ontwerpt interieurarchitect Leo Aerts nog steeds functionele objecten met een sterke heldere belijning en een esthetische uitstraling. De salontafel Meta werd dertig jaar geleden een succes voor B&B Italia en Leo Aerts besloot om naast zijn interieurarchitectuur ook meer aandacht te besteden aan meubelontwerp. Zijn origineel vitrinekastontwerp VISIBILE werd meermaals gelauwerd met een award en wordt nu beschouwd als één van de klassiekers onder de vitrinekasten. Het werk van Leo Aerts wordt gekenmerkt door een tijdloze uitgepuurde vormgeving en esthetische composities die het functionele overstijgen. Dat zijn werk gewaardeerd wordt bewijzen de vele internationale awards. Lang voor er sprake was van duurzaamheid, cradle to cradle, recyclage en circulaire economie waren al deze aspecten reeds geïntegreerd in zijn ontwerpfilosofie en in zijn ontwerpen.