Goede verlichting essentieel bij thuiswerk

Goede verlichting essentieel bij thuiswerk

intsite | Goede verlichting essentieel bij thuiswerk
  •   27 mrt 2020
  • Anke Henrotte

© Arne Jennard

Nu we allemaal aan huis gebonden zijn in de strijd tegen het coronavirus werken heel wat mensen van thuis uit. Net zoals op kantoor is een goede verlichting op je thuiswerkplek erg belangrijk. Het bepaalt immers voor een groot stuk de productiviteit en draagt bij tot een aangename werkomgeving. Lichtfabrikant kreon onderkent drie factoren die belangrijk zijn bij het kiezen van de ideale verlichting voor je huiskantoor.

“De juiste verlichting heeft een grote impact op de beleving van de ruimtes, zowel voor de sfeer als de mogelijkheid om efficiënt bepaalde taken uit te voeren. De woonkamer dient om tot rust te komen, in de keuken is er voldoende licht nodig om te koken. In de ruimte waarin we thuiswerken, gelden er ook specifieke noden. Met de juiste verlichting tijdens het thuiswerken voelen we ons gezonder, vrolijker en meer gefocust”, aldus Daan Van Den Branden, Light Consultant bij kreon.

Om efficiënt en aangenaam te kunnen werken, moet er volgens de lichtproducent rekening gehouden worden met de kleurtemperatuur, de lichtsterkte en het soort licht bij de keuze van de werkverlichting. In je thuiskantoor plaats je best verlichting met hoge kleurtemperaturen van 3000K à 4000K of koud wit licht van meer dan 5000K. Warm licht is nefast voor de productiviteit. De grote contrasten die zulk licht creëert, zorgen er immers voor dat onze ogen zich enorm moeten inspannen.

De minimale lichtsterkte – een maat voor de hoeveelheid licht die op een oppervlak terechtkomt – ligt voor bureauwerk dan weer rond 500 lux. Wanneer de lichtsterkte te laag is, kan dit eveneens de ogen belasten en zorgen voor een verminderde concentratie en productiviteit.

Tot slot gebruik je in je kantoorruimte het best een zo egaal mogelijk type licht zonder al te veel lichtcontrasten, schaduwvorming of reflecties.

Zo veel mogelijk natuurlijk licht

Uiteraard zijn ook ramen een bron van licht. Verschillende studies hebben bewezen dat daglicht bijdraagt tot de productiviteit en tevredenheid van werknemers op kantoor en thuis. Natuurlijk licht regelt bijvoorbeeld onze biologische klok en stuurt onbewust verschillende interne processen aan. “Kies thuis dus voor een werkruimte met zoveel mogelijk natuurlijk daglicht en selecteert daarbij een kwaliteitsvol verlichtingssysteem dat dit licht ondersteunt”, besluit Daan Van Den Branden.

Bron: kreon