Multifunctionele zolderkamer met een geometrisch design

Multifunctionele zolderkamer met een geometrisch design

intsite | Multifunctionele zolderkamer met een geometrisch design
  •   08 mei 2020
  • Anke Henrotte

Zicht op de woonkamer vanuit de slaapkamer ©Jochen Verghote

Van Staeyen Interieur Architecten toverde een donkere en stoffige zolder in een familiehuis in het Antwerpse Kasterlee om tot een multifunctionele leefruimte. De gebogen openingen en meubelstukken en de gele accenten in combinatie met de symmetrische opbouw van de ruimte maken van dit interieur een lust voor het oog.

Van Staeyen Interieur Architecten verdeelde de compacte zolder op een stijlvolle manier in een woon-, slaap- en badkamer. Zo wordt de slaapkamer met sparrenhouten wandbekleding achteraan in de ruimte van de woonkamer gescheiden door een gebogen scheidingswand van wit gelamineerd plaatmateriaal. De kamer is toegankelijk via een grote boog waarvan de randen met zonnegele verf beschilderd zijn. Samen met de twee U-vormige openingen aan weerskanten van het cirkelvormige bed verbindt zij de slaapruimte met de rest van de zolder.

Dankzij de twee dakramen die de kamer met natuurlijk licht verlichten, de witgeschilderde muren en lichthouten vloer is de woonkamer een lichte en frisse ruimte. Terwijl een rond geel tapijt één kant van de ruimte siert, wordt de andere kant ingenomen door een op maat gemaakte ronde zetel in poedergrijs en okergeel. Die zetel kan in drie kleinere exemplaren worden opgesplitst, namelijk een gebogen halfronde zetel, een U-vormige zitbank en een kleine ronde poef die precies in het midden past. Twee gebogen uitsparingen in de achterwand - overigens recht tegenover de U-vormige openingen van de slaapkamer - bieden plaats aan een televisie en houten rekken.

Een ruimte achter de inkeping met de rekken doet dienst als badkamer. De deur daartegenover geeft toegang tot een kleine opbergruimte. Wat opvalt is de symmetrie: beide ruimtes zijn bereikbaar via een grote boog met gele rand die exact tegenover de toegangsboog naar de slaapkamer staat.

Ontspannen geometrie

De eigenaars van het pand wilden in hun zolder enerzijds een gastenkamer onderbrengen en anderzijds een gezellige ruimte creëren waar hun dochters tijd kunnen doorbrengen met hun vrienden als ze wat ouder zijn. “De zolder kan nu gebruikt worden als een studio of verhuurkamer, maar ook als een plek om tv te kijken, de sterren te tellen, naar muziek te luisteren, te chillen met vrienden of om een romantische nacht te beleven”, vertelde Johan Van Staeyen van Van Staeyen Interieur Architecten aan Dezeen.

Gebogen geometrische figuren zijn een constante in het interieur. “Gebogen lijnen wekken een meer ontspannen gevoel op dan rechte lijnen. Het yin en yang teken, het oneindigheidsteken en de solsleutel zijn daarvan goede voorbeelden. Dieren met ronde koppen en oren creëren eveneens een zekere aantrekkelijkheid, charme of liefheid”, aldus Van Staeyen. “De gebogen lijnen vergroten en verzachten de ruimte en zorgen tegelijkertijd voor een verwelkomend gevoel."

Daarnaast is de frisse kleur geel een terugkerende factor. “Geel staat voor optimisme en energie. Het maakt je actiever en stimuleert mentale activiteit”, zegt Van Staeyen over deze opmerkelijk kleurkeuze. 


Bron: Dezeen