De meerwaarde van daglichttoetreding in een leeromgeving

De meerwaarde van daglichttoetreding in een leeromgeving

intsite | De meerwaarde van daglichttoetreding in een leeromgeving
  •   18 mei 2020

Alle werkzaamheden van onderwijsinstellingen zijn vaak terug te brengen tot één uiteindelijk hoofddoel: het verzorgen van een leeromgeving van goede kwaliteit. Deze ambitie kan worden waargemaakt door het onderwijs zelf optimaal in te richten, maar ook door aandacht te schenken aan de huisvesting van het onderwijs. Hoeveel hebben onderwijshuisvesting en de prestaties van leerlingen met elkaar te maken?

Leerlingen tot 18 jaar brengen ongeveer 20% van hun leven door in onderwijsgebouwen. Het is bewezen dat het binnenmilieu van grote invloed is op de leerprestaties van leerlingen. Daglicht is, samen met de luchtkwaliteit en warmteregeling, de belangrijkste factor vanwege het verhoogde concentratievermogen en verbeterd welzijn van de leerlingen. Als gemeente of schoolbestuur wilt u graag een schoolgebouw met een goed binnenmilieu én een lage energierekening.

Uitdagingen en oplossingen

Veelvoorkomende uitdagingen bij onderwijsinstellingen zijn (bij al bestaande gebouwen) het verkeerd toepassen van daglicht door bijvoorbeeld grote raampartijen en (bij nieuwbouw) de nadruk op isolatie, waardoor gevels te dicht worden gebouwd. Het correct toepassen van daglicht in een school draagt ook bij aan het terugdringen van de interne warmtelast. De Solatube daglichtbuis is een compacte daglichtoplossing die grote en kleine ruimtes verlicht zonder temperatuurverschillen te creëren. Het daglichtsysteem is zeer geschikt voor leeromgevingen; het diffuus verspreide daglicht voorkomt namelijk verblinding en schitteringen, ook op beeldschermen. Het afsluiten van het daglichtsysteem is mogelijk door middel van een elektrische daglichtdimmer.

Slimme verlichting

Het Solatube daglichtsysteem kan worden uitgebreid met een kunstlichtarmatuur in de daglichtbuis. Op deze manier wordt Solatube een combinatie van daglicht- en kunstlichtsysteem in één. Het geavanceerde TechLED-armatuur vult kunstlicht automatisch aan naarmate het daglicht afneemt. Dat heeft niet alleen een gunstig effect op de energierekening, maar ook het binnenklimaat, de productiviteit van leerkrachten en het milieu varen er wel bij. 

Daglichtberekening

Techcomlight, distributeur van Solatube, kan tijdens de ontwerpfase van de geplande renovatie of nieuwbouw een daglichtberekening maken. In DiaLUX-EVO wordt de ‘daglichtfactor op het werkvlak in de groepsruimten’ berekend. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.


Bron: © Techcomlight