Blog: tips om je merk in videocalls op de voorgrond te plaa

Blog: tips om je merk in videocalls op de voorgrond te plaatsen

intsite | Blog: tips om je merk in videocalls op de voorgrond te plaatsen
  •   08 jun 2020

© No Nonsense Design

Vanwege de coronacrisis zijn we massaal onze meetings online gaan organiseren. Fijn is dat, niet meer in de file staan en vaak werken vanuit de eigen vertrouwde woning. Maar er komen ook wat nieuwe dingen bij kijken en het is wennen. Je huis ziet er namelijk veel minder professioneel uit dan je kantoor, en het ontbreken van branding draagt niet echt bij tot je bedrijfsmissie. No Nonsense Design geeft tips om professioneel over te komen in je videocalls, met de juiste branding.

Integrale blog:

Voordat je erachter komt wat je moet doen, moet je eerst weten wat je vooral niet moet doen. En dat is een saaie setting hebben. Alleen naar jou moeten kijken, kan een beetje intens zijn voor de persoon aan de andere kant. Vooral als die setting een lege, vlakke muur is. Bovendien gaat er er dan extra aandacht naar je uiterlijk, waardoor het extra opvalt als je een badhairday hebt. Als het dan toch moet, vermijd dan felle kleuren zoals rood, geel en wit. Wit reflecteert veel licht en maakt jouw silhouette wazig op beeld. Rood en geel kunnen overdadig overkomen. Pastelkleuren zijn je beste optie.

Een ‘on brand’ achtergrond

Nu dat uit de weg is, kunnen we het hebben over wat je wél moet doen. Zoek een plaats in je woning die jouw expertise of skills weerspiegelt. Heb je dat niet, is het zeker de moeite waard speciaal een hoekje in te kleden voor dit doel. Ook als je straks weer vanuit je bureau werkt. Boxen met verzamelde films zijn ideaal als achtergrond als je in de filmindustrie werkt, of ga voor een boekenkast zitten als je belezen wil overkomen. In het algemeen, zorg ervoor dat het er professioneel en ‘on brand’ uitziet. Met een passende backdrop kan je je merkwaarden tonen en laat je zien dat je passie hebt voor wat je doet. Mensen zullen dan meer geïnteresseerd zijn in wat je te zeggen hebt, en dat wil je, toch?

Objecten in de achtergrond

Dit klinkt misschien logisch, maar vermijd absoluut rommel in de achtergrond. De stofzuiger of afwas kan misschien in de haast vergeten zijn, maar neem toch de tijd om dit netjes op te ruimen. Of tenminste, uit beeld te halen. Je woning mag het rommeligste zijn van het hele land, zolang de rechthoek achter je er maar tiptop uitziet. Maar ook objecten die lijken te reageren met jou moet je vermijden. Een lamp op de achtergrond die als een hoed op je hoofd lijkt te staan of planten die uit je hoofd lijken te groeien, laten zeker geen professionele indruk na.

Gebruik een virtuele achtergrond

Lukt dit allemaal niet en heb je niet de mogelijkheid een leuk plekje in je huis te creëren? Vrees niet. In sommige videocallsoftware, zoals Zoom, heb je de optie een (zelfontworpen) digitale achtergrond toe te voegen. Zo kan je bijvoorbeeld je eigen logo instellen om 'voor' te zitten. Hoe meer on-brand kan het zijn? In andere videocallsoftware, zoals Skype, is dit helaas geen optie. Maar ook deze keer, vrees niet. Je kan bijvoorbeeld een rollup banner achter je zetten. Let hierbij wel op dat deze dan speciaal voor dit doeleind ontworpen wordt, je ziet er namelijk maar een deel van op het scherm. Hiervoor kan je uiteraard terecht bij mij.

Nu jijzelf nog

Nu dat je omgeving helemaal ready to go is, moet je natuurlijk nog werken aan hoe je zelf op beeld overkomt. Ten eerste moet je afstand houden van je alles achter je, wat het ook is. Anders lijk je wel een voetballer die net na een match wordt geïnterviewd. Verder moet je ervoor zorgen dat de camera op ooghoogte zit. Kijk je neer op je camera, kan het er vreemd uitzien. Dus, zet een paar boeken onder ja laptop en creeër zelf een meer flatterende hoek. Zorg ervoor dat het niet te hoog wordt, dat werkt ook niet in jouw voordeel. Dan nog de verlichting. In je huis kan het er vaak wat donker uitzien en dit kan obscuur overkomen. Om de beste indruk te geven heb je goede verlichting nodig, zoals cirkelvormige LEDs of twee bureaulampen geplaatst aan weerszijden, op ongeveer een halve meter afstand. Dit geeft een mooie egale verlichting, zonder rare schaduwen. Let ook op de kleur van het licht. Geeft het je een grauwe huid? Of lijk je er helemaal oranje door? Gebruik dan liever een andere lamp.

Als alles goed gegaan is en je hebt deze tips kunnen volgen, ben je nu klaar om je klanten op een professionele manier (digitaal) te ontvangen. Niet stressen of je wel een goede indruk kan maken nu je niet op kantoor zit, maar gewoon on brand blijven en je merk op de voorgrond (of eigenlijk achtergrond) plaatsen. Veel succes!