Creneau International brengt kantoren van EASI en Vaimo naadloos samen

intsite | Creneau International brengt kantoren van EASI en Vaimo naadloos samen
  •   31 aug 2020
  • Anke Henrotte

De gezamenlijke inkomhal van de kantoren van EASI en Vaimo © Arne Jennard

Vorig jaar namen EASI en Vaimo hun intrek in hun nieuwe kantoren in het bijgebouw van de mijn op de C-Mine site in Genk. Om de juiste balans te vinden tussen private en gemeenschappelijke ruimte hield Creneau International zo goed mogelijk rekening met de wensen en behoeften van beide IT-bedrijven. De ontwerper koos voor een “natuurlijk” interieur met een goede mix van warme kleuren en stoffen, texturen en verrassende materialen met respect voor het karakter van het oorspronkelijke pand.

De gemeenschappelijke ingang van de twee kantoren is allesbehalve een klassieker. De multifunctionele ruimte, door de medewerkers ook wel basecamp genoemd, vertoont grote gelijkenissen met een hotellobby of bar en is desgevallend bedoeld om de interactie tussen  de twee IT-bedrijven te bevorderen.

Natuurlijke kleuren en aardetinten nemen de bovenhand in basecamp. De twee gemetselde muren voegen daarnaast ook een verrassende textuur en grafisch ritme toe aan de ruimte. De groene balk met terrazzo werkblad is dan weer met opzet uitgelicht om aandacht te vragen voor de sociale kant van de unieke inkomhal. Op zonnige dagen kunnen alle medewerkers daarenboven genieten van het prachtig buitenterras common sky met een oppervlakte van maar liefst 150 m².

Flexibel werken

Wie het ‘satellietkantoor’ van EASI binnenwandelt, komt terecht in een gezellige lounge die eveneens dienstdoet als ‘speelkamer’. De centrale koffiehoek scheidt de verschillende kantoorafdelingen door twee gekleurde glazen wanden. Deze wanden geven de ruimte een fris accent, maar houden hem tegelijkertijd transparant. De aanwezigheid van meerdere gemetselde muren voegt dan weer tactiliteit en ritme toe. Alle kasten werden daarnaast op maat gemaakt. Hun MDF-platen, afgewerkt met eikenhouten randen, geven het kantoor een subtiele kleur én textuur.

Flexibiliteit speelt een belangrijke rol in het nieuwe kantoor van EASI: niemand heeft een vaste werkplek! Elke werknemer moet aan het einde van de dag dan ook zijn bureau leeghalen. Niet alleen de werkplekken getuigen echter van flexibiliteit. Het hele kantoor is op zo’n manier gebouwd dat alle afzonderlijke kantooreenheden kunnen samenvloeien indien nodig. Verder bevindt zich centraal in het kantoor een houten platform dat als vergaderruimte én flexwerkplek fungeert. Tot slot worden ook de privékantoren flexibel ingezet. Wanneer de managers niet aanwezig zijn, dienen ze als extra vergadercabines.

”Het ontwerp van het nieuwe kantoor is erg mooi. De bureaus zijn ruim en zorgen ervoor dat je meteen aan het werk wilt gaan”, klinkt het bij EASI. “Toch voelt het ook een beetje als thuiskomen door de knusse stoelen en onze PlayStation. Af en toe beginnen we zelfs lasagne te maken voor iedereen in onze grote keuken. Dit is uitgegroeid tot een maandelijks evenement. Onze lunch voelt vaak aan als een familiefeest."

Warme en huiselijke sfeer

Het hoofdkantoor van Vaimo kenmerkt zich door de aanwezigheid van veel hout en warme kleuren die de overgebleven originele industriële bakstenen muren aanvullen. Men kan eveneens niet naast de houten tribune kijken waar het IT-bedrijf haar dagelijkse stand-ups uitvoert. Wie al deze drukte echter even wil vermijden, kan zich met een gerust hart terugtrekken in de speciaal daarvoor voorziene stille kamer.

Het kantoor werd ontworpen volgens het behendigheidsprincipe waarbij individuen en interacties voorrang hebben op processen en systemen. Dat houdt voor dit project in dat de werkplekken verdeeld zijn in groepen van maximaal zes tot twaalf personen verspreid over het kantoor. Om dezelfde reden werden aparte akoestische cabines voorzien om te telefoneren en meerdere kleine vergaderruimtes geïnstalleerd in plaats van twee grote exemplaren.

Die kleinere vergaderruimtes zijn allemaal anders ingericht en stralen een meer huiselijke sfeer uit. Zo is er de Dark Room, een zwarte vergaderruimte met een ovale tafel voor zes personen en een superzachte loungebank om te relaxen. De Chill-out Room is dan weer een ontmoetingsruimte met twee zachte banken die meer geschikt is voor brainstorms of lange gesprekken. Tot slot is er de War Room, een gezellige bunker voor lange hackatons met directe toegang tot de kitchenette.

“Omdat we nu in zo'n mooie, gezellige ruimte zitten met een goed uitgeruste keuken, is het een genoegen om hier met collega's te zijn”, laat Vaimo weten. “Zo organiseerden we onlangs Super Spaghetti Friday. Het was zo'n succes dat we een feestcommissie hebben opgericht die ervoor zorgt dat meer van dergelijke initiatieven worden gerealiseerd!”