Studio Modijefsky bedenkt industrieel interieur met een artistiek kantje voor Ketelhuis

Studio Modijefsky bedenkt industrieel interieur met een artistiek kantje voor Ketelhuis

intsite | Studio Modijefsky bedenkt industrieel interieur met een artistiek kantje voor Ketelhuis
  •   18 sep 2020
  • Anke Henrotte

De open keuken met het opvallende keukeneiland in het Ketelhuis in Zaandam © Maarten Willemstein

Studio Modijefsky transformeerde een monumentaal bouwwerk op het Hembrugterrein in het Nederlandse Zaandam tot de woning én studio van een extravagant artiestenkoppel. Samen met Studio Molen trachtte het Amsterdamse interieurarchitectenbureau het industriële karakter van het zogenoemde Ketelhuis zo goed mogelijk te behouden zonder daarbij de verschillende functies van het pand uit het oog te verliezen.

Het Ketelhuis omvat meerdere functies, verdeeld over twee verdiepingen. De begane grond herbergt een bureau en werkplaats, de eerste verdieping biedt plaats aan een galerijruimte en het woonhuis van de eigenaars. Beide etages worden met elkaar verbonden door twee sculpturale houten trappen waarvan de ene doorheen de keuken naar het woonhuis leidt en de andere bezoekers van de werkplaats naar de galerij brengt.

Industrieel raamwerk

Waar het ontwerp van de benedenverdieping niet erg spectaculair is, springt het sobere interieur van de eerste verdieping met zijn overvloed aan wit geverfde materialen, eikenhout en messing net wél in het oog. De volledig witte muren op deze etage onthullen het oorspronkelijke industriële raamwerk en voegen daarmee reliëf toe aan de wanden.

Studio Modijefsky ontwierp de galerij zo minimalistisch mogelijk met de bedoeling verschillende soorten evenementen in de grote ruimte te kunnen organiseren. Witte, industriële balken kijken er uit over een houten vloer met visgraatmotief. Drie gaten in het plafond die vroeger dienstdeden als schoorsteen, werden daarnaast vervangen door glazen luiken waardoor de openingen als dakramen fungeren.

Vintage meubels

Versnaperingen voor bezoekers tijdens evenementen en presentaties in de galerij worden bereid in de open keuken van het woonhuis. Dankzij de transparante wand aan de achterzijde hebben gasten reeds vanaf de trap uitzicht op het kookvertrek en de witte leggers die ertegen leunen. Het opzichtige keukeneiland bestaat volledig uit messing, heeft een roestvrijstalen keukenblad en is langs alle kanten gevuld met kastjes. De op maat gemaakte bronzen handvatten en uittrekbare houten planken geven het geheel een elegante touch.

De open keuken loopt naadloos over in de - al even open - eetkamer. Een grote eikenhouten tafel en zes vintage stoelen zijn, op enkele decoraties na, de enige meubels in de kamer en houden op die manier het minimalistische design in stand. Toch zorgde Studio Modijefsky voor een artistieke blikvanger in de ingetogen ruimte: een zelfgemaakte kajak die dienstdoet als lamp en ondersteboven langs de volledige lengte van de tafel hangt.

Een grote opening in de muur loodst bezoekers rechtstreeks naar de intiemere woonkamer. Dankzij de houten objecten, vintage meubels en de ouderwetse houtkachel krijgt de ruimte een instant warme sfeer.

Bronzen verlichtingsarmaturen

In de hal van het woonhuis camoufleren schuifdeuren naar de gastenkamer, inloopkast, badkamer en toiletten de muren. Witte vloertegels met visgraatmotief sieren de vloer van de twee laatste ruimtes. Die vloerbedekking correspondeert mooi met het eikenhout en witte marmer van de strakke badkamer- en toiletkastjes, terwijl de bronzen verlichtingsarmaturen, ontworpen en gemaakt door de eigenaars van het pand, net een leuk accent in de sanitaire ruimtes zijn. De hoge spiegels boven de wasbakken zorgen er dan weer voor dat het plafond in de badkamer en toiletten optisch vergroot.

Aan het einde van de gang, ter hoogte van de master bedroom, verdubbelt de hoogte van het plafond zelfs. Dat hoogteverschil maakt het mogelijk om in de ruime slaapkamer een mezzanine te voorzien met een vrijstaande badkuip. De trapladder naar deze balkonachtige ruimte verstopt een houten kast met een simpel, maar gedetailleerd wit metalen traliewerk. De aanwezigheid van talrijke planten en een dakraam recht boven het bad - sterren kijken tijdens het badderen is mogelijk - verhogen de connectie met de natuur.

Minimalistische witte luiken

De oorspronkelijke ramen in de noordelijke muren van de huidige slaap-, bad- en woonkamer van het Ketelhuis vormde Studio Modijefsky om tot lichtbakken die warm licht deze kamers in sturen. Met de minimalistische witte luiken waarover iedere ruimte in het woonhuis beschikt, kunnen bewoners daarnaast de hoeveelheid inkomend licht makkelijk reguleren.