Dokwest 29: beleef akoestiek in al haar aspecten

Dokwest 29: beleef akoestiek in al haar aspecten

intsite | Dokwest 29: beleef akoestiek in al haar aspecten
  •   05 okt 2020
  • Niels Rouvrois

© Dennis De Smet / Print Acoustics

Ben je van plan om de nagalmtijd in een ruimte te optimaliseren? Spring dan zeker eens binnen bij Dokwest 29 aan Het Eilandje in Antwerpen, een splinternieuwe showroom en ontmoetingsruimte met akoestiek als rode draad. Asona, Zumi, Xinnix, Print Acoustics en Sika tonen er toegepaste vernieuwende producten die akoestische performantie en esthetiek combineren. “Hier ontdek en ervaar je akoestische toepassingen visueel én auditief”, klinkt het.

Het idee komt uit de koker van Koen Van Cauwelaert, Manager Sales & Marketing - Operations bij Asona Belgium. Hij zetelt al jaren in het bestuur van het gekende event Tall Ships Races dat grootste zeilschepen ter wereld naar de haven van Antwerpen brengt. “Vergaderingen voor dit event vonden jarenlang plaats in het bedieningsgebouwtje op het verbindingsdok aan Het Eilandje”, legt Van Cauwelaert uit. “Een bijzonder pandje uit de jaren 30 in een hoekje, in de schaduw van het MAS. Recent zegde de jachthaven de huur op, waardoor het lokaal vrijkwam.“ Het signaal voor Van Cauwelaert om een concessiedossier op te stellen, want hij speelde al langer met het idee van een nicheshowroom en ontmoetingsruimte voor architecten en andere geïnteresseerden met akoestiek als centraal thema. “Het dossier moest enkele elementen bevatten zoals een sociaal aspect, respect voor het gebouw en eerbied voor de omgeving. Daarnaast was er de voorwaarde dat het bestuur van de Tall Ships Races er kon blijven vergaderen.”

Complementaire partners

Het stadsbestuur bleek het idee genegen en Van Cauwelaert haalde een concessie voor 5 jaar binnen. In geen tijd vond hij gelijkgestemde zielen die het pand nieuw leven inbliezen: Print Acoustics leverde houten wanden en akoestische kastfronten, Zumi installeerde akoestisch absorberende verlichting, XinniX plaatste akoestisch isolerende binnendeuren, Asona zorgde voor akoestisch absorberende naadloze plafonds en Sika stond in voor de geluidsabsorberende gietvloer. Schilder- en vloerwerken werden uitgevoerd door Stoopen & Meeus, Floorcouture en Deco-son. “We zijn met de vijf partners actief binnen hetzelfde thema akoestiek, maar versterken elkaar door complementariteit. Daarenboven krijgt de bezoekers rechtstreeks informatie van de fabrikant en moet hij niet eerst via een verdeler gaan.”

Het resultaat? Dokwest 29, een showroom en ontmoetingsruimte met twee perfect geïsoleerde vergaderzalen voor 4 en 10 personen, die mits reservatie gehuurd kunnen worden . Beleving vormt de rode draad in het verhaal, vertelt Kristoff Vereecke, director Print Acoustics byTriplaco. “Akoestiek laat zich moeilijk vertalen naar een brochure of een website. Dat moet je aan den lijve kunnen ondervinden. In Dokwest 29 zijn de akoestische oplossingen van de verschillende partners toegepast zodat architecten en andere voorschrijvers uit de sector ze visueel en auditief kunnen ontdekken.”

Hotspot

Het pand fungeert ook als hoofdkantoor van Asona Belgium, waardoor er altijd iemand aanwezig is voor ontvangst. “Iedereen kan hier terecht tijdens de kantooruren behalve op woensdag voor een woordje uitleg en documentatie van de vijf partners. Een afspraak maken behoort ook tot de mogelijkheden.”

Dokwest 29 is echter meer dan enkel een showroom. Van Cauwelaert wil er een echte hotspot van maken voor de bouw- en architectuurwereld. “Het is de bedoeling dat er op termijn lezingen zullen plaatsvinden, dat we masterclasses rond bepaalde producten in het leven roepen en netwerkevents organiseren waarbij we het nuttige aan het aangename koppelen op een toch wel bijzondere plek.”