Vitra Summit 2020 belicht impact coronacrisis op wonen en werken

Vitra Summit 2020 belicht impact coronacrisis op wonen en werken

intsite | Vitra Summit 2020 belicht impact coronacrisis op wonen en werken
  •   08 okt 2020
  • Anke Henrotte

Vitra Summit 2020 brengt verscheidene topsprekers uit verschillende industrieën samen om de impact van de coronacrisis op onze manier van wonen en werken te belichten © Vitra

Op welke manier beïnvloedt de coronacrisis ons wonen en werken? Op die vraag tracht Vitra een antwoord te geven tijdens Vitra Summit 2020. Voor dit digitale evenement nodigt de Duitse interieurfabrikant op 22 en 23 oktober topsprekers uit verscheidene industrieën uit op haar campus om de impact van de pandemie vanuit verschillende perspectieven te belichten. Vitra Summit 2020 vervangt Organtec, de jaarlijkse hoogmis voor kantoormeubilair in Keulen.

“Nooit moesten werkruimtes, woningen en publieke ruimtes zo dringend aangepast worden. Zelden stelden we collectief de functie van deze ruimtes zo grondig in vraag”, zegt Nora Fehlbaum, CEO van Vitra. “Voor de tweedaagse Vitra Summit hebben we wetenschappers, creatievelingen, bedrijfsleiders, een chef-kok en zelfs atleten uitgenodigd om hun inzichten met de online toehoorders te delen. Dit uitwisselingsplatform zal dan ook veel verder gaan dan meubilair alleen.”

(Nog) geen normaal kantoorleven

Vitra Summit 2020 zal vier grote thema’s behandelen. De opmars van online platforms zoals Zoom en Skype om op een veilige manier contact te onderhouden met collega’s, vrienden en familie, is daar één van. Onder meer interieurarchitect Sevil Peach, ontwerpersduo Barber Osgerby en INSEAD-professor Gianpiero Petriglieri buigen zich over de vraag of deze nieuwe manier van afspreken en vergaderen dezelfde voldoening en resultaten geeft als zijn klassieke variant en hoe we interactiest in werkruimtes kunnen vormgeven met het oog op meer digitale interacie.

Welke impact crisissen uit het verleden hebben gehad op interieurs doorheen de geschiedenis, bespreken Chief Design Officer van Vitra Christian Grosen Rasmussen, industrieel ontwerper Konstantin Grcic, Princeton -professor Beatriz Colomina en freelance schrijver Kyle Chayka dan weer samen met moderator Jan Boelen, creatief directeur van Atelier Luma.

Een andere les die de coronapandemie ons heeft geleerd, is dat flexibele kantooromgevingen en woonruimtes die zich makkelijk kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden heel voordelig zijn. Onder andere Nora Fehlbaum, Sharon Johnston, medeoprichtster van architectenbureau Johnston Marklee, David Alleman, medeoprichter van schoenenmerk On, Ilse Crawford, oprichter van Studioilse en Aric Chen, curatorial directeur van Design Miami bekijken de toekomstmogelijkheden van deze ontwikkeling.

Dat we de komende tijd nog niet zullen terugkeren naar dat normale kantoorleven staat vast. Telewerken is nog steeds de norm. Zal die vrijheid om thuis te werken ervoor zorgen dat meer mensen uit de stad zullen wegtrekken? Gasten zoals conservator en criticus Beatrice Galilee, creatief directeur van Design Academy Eindhoven Joseph Grima en architect en stedenbouwkundige Stefano Boeri laten hun mening horen over het nieuwe evenwicht tussen werk en privéleven en de impact van telewerk op steden, bedrijven en woningen.

Het tweedaagse digitale Vitra Summit 2020 evenement is voor iedereen toegankelijk en gratis te volgen na inschrijving. Een overzicht van de sprekers en het programma is beschikbaar op de website van Vitra. 

Bron: Vitra