De Bovenkamer: Britt Van Namen

De Bovenkamer: Britt Van Namen

intsite | De Bovenkamer: Britt Van Namen
  •   30 okt 2020

© Britt Van Namen

“Ik had een droomjob te pakken zonder een diploma op zak”, vertelt binnenhuisarchitecte Britt Van Namen. De spring-in-'t-veld streeft steevast haar doelen na. Al snel besloot ze om zelfstandig te werken. Haar kantoor staat garant voor tijdloze, strakke en functionele ontwerpen, die zich kenmerken door eenvoud en details. Voor ons opende ze alvast de deuren van haar bovenkamer.

In de rubriek De Bovenkamer wandelt intsite.be, met een vragenlijst onder de arm, rond in de bovenkamer van een interieurarchitect(e), designer of ontwerpbureau. Aan de beurt: Britt Van Namen.

Op welk eigen gerealiseerde project bent u het meest trots en waarom?
“In mijn beginjaren kreeg ik de vraag om een grote totaalrenovatie van een villa te mogen realiseren onder de naam project ‘ZAN’. Die opportuniteit heb ik met beide handen gegrepen. De bouwheren vertrouwden mij als ontwerper bijna blindelings. Ik kreeg dan ook zeer veel vrijheid op vlak van de indeling en de keuze van materialen. Ik heb van de gelegenheid gebruikgemaakt om mij te bewijzen als jonge ontwerper. Elke dag stond ik paraat op de werf en genoot ik ervan om het project te zien groeien en evolueren. Door de hoge afwerkingsgraad kon ik me omringen door de beste mensen in hun vakgebied. Stuk voor stuk personen die hun passie met me wilden delen en mee zochten naar oplossingen. Dat gaf me zeer veel voldoening. En dat niet alleen. Dankzij ‘ZAN’ zijn er veel deuren geopend en heb ik een vlotte start gekend.”

Van welk project in uitvoering of voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
“We zijn momenteel bezig met een totaalrenovatie van een penthouse in Brussel, waarbij we een aantal authentieke elementen graag willen behouden. Ik denk daarbij aan het visgraatparket, de boogvormige wanden en de hoge plafonds met kroonlijsten. Die zullen we in ere herstellen. Ook bij dit project staat de bouwheer open voor veel ideeën en is de afwerkingsgraad hoog. We gaan dan ook voor originele oplossingen en innovatieve materialen. Ik kan niet wachten tot wanneer dit project in uitvoering gaat.”

Welk project van een andere Belgische interieurarchitecte is voor u een schot in de roos?
“Ik ben fan van het werk van Nathalie De Boel. Ze maakt pure ontwerpen met veel aandacht voor detail en materialisatie.”

Welke buitenlandse interieurarchitecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?
“Ik volg veel ontwerpers op Instagram, maar specifieke idolen heb ik niet. Ik vind het gewoon zeer leuk wanneer anderen hun realisaties delen of vertellen wat hen dagelijks bezighoudt.”

Met welke materialen werkt u het liefst?
“Ik heb een zwak voor natuursteen, marmer in het bijzonder. Geen enkele steen is hetzelfde en sommige platen vormen al een kunstwerk op zich. Het is altijd mooi om de natuur een beetje naar binnen te halen in een interieur. Ook heb ik een voorliefde voor microtopping. Die polymeer-cement toepassing kan je plaatsen op vloeren, wanden en meubels. Het materiaal voelt heel natuurlijk aan en straalt rust uit.”

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als interieurarchitecte? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
“De afwisseling maakt mijn job zeer interessant. Elk project is anders en krijgt een exclusieve behandeling. Zo kent elk project andere eisen en mogelijkheden. Het zoeken naar de geschikte materialen en het samenstellen van moodboards vormt altijd een uitdaging. Creativiteit vertaalt zich dan ook in budgetten en deadlines. Daarnaast luister ik graag naar de verhalen van mijn klanten over hun leven en hun droominterieur. Ook het voorleggen van voorontwerpen en een concept  om hen van hun sokken te blazen vind ik fijn. Als ik ooit kinderen heb, vind ik het belangrijk dat ze elke dag doen wat ze graag doen. Indien ze mijn passie delen, help ik ze met plezier op weg.”

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
“Ik was een zeer ijverige student.. Ik solliciteerde in het voorjaar, terwijl ik nog moest afstuderen in juni. Op zulke momenten zien mensen dat je bezig bent met je toekomst en niet alleen enthousiast bent. Zo heb ik me kunnen onderscheiden van de rest en had ik al een droomjob te pakken zonder een diploma op zak. Toen ik begon te werken als jonge zelfstandige besefte ik al snel dat ik van mijn werk hield. Geen werkuur was te veel en geen werf was te ver. Ook keek ik enorm op naar mijn toemalige werkgevers. Ik vond het echt knap hoe ze een heel team konden sturen en tegelijkertijd mooie projecten creëerden. Door omstandigheden zijn onze wegen gescheiden en begon ik voor mezelf te werken. Ik was nog zeer jong maar toch was het de beste beslissing ooit. Ondernemen is niet evident, het is een proces met vallen en opstaan.  Elke dag opnieuw het beste van jezelf geven en er in blijven geloven is de boodschap. Maar dagelijks doen wat je graag doet, zorgt ervoor dat je blijft focussen. De rest volgt.

Wat is het allereerste designobject dat u ooit aangeschaft heeft?
“Dat waren twee bureaustoelen van Eames. Het was een goede investering, want ze worden nog dagelijks intensief gebruikt.”

No financial limits: wat is volgens u het ultieme designobject dat u meteen een plaatsje in uw interieur zou gunnen?
“Dan kies ik voor de ‘Living Divani Extrasoft’. De tijdloze zetel is volledig zelf samen te stellen, waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn. De constructie vormt een soort van eiland en is vanuit alle hoeken interessant om naar te kijken.”


Snelle vragenronde

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen interieurarchitecte was? Architect
Welke opleiding heeft u gevolgd en waar? Interieurvormgeving in Mechelen en de masteropleiding interieurarchitectuur in Antwerpen
Bij wie heeft u stage gelopen? Co. Studio
Favoriet interieurboek? De interieurboeken van Beta Plus en magazine sabato
Favoriet ander boek? Boeken over persoonlijke ontwikkeling en bedrijfsgerelateerde boeken
Favoriet tv-programma? Ik kijk zelden tv.
Favoriete Belgische stad? Antwerpen
Favoriete Europese stad? Barcelona
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Ik ben blij dat ik in België ben geboren.
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Lopen
Favoriete beroepsgerelateerde website?  Pinterest en Instagram