High-end renovatie van oud herenhuis door JUMA Architects

High-end renovatie van oud herenhuis door JUMA Architects

intsite | High-end renovatie van oud herenhuis door JUMA Architects
  •   06 nov 2020
  • Niels Rouvrois

© Annick Vernimmen

Een oud herenhuis in Sint-Pieters-Woluwe werd volledige gestript toen JUMA Architects - een architectenbureau uit Sint-Martens-Latem geleid door Julie van De Keere en Mathieu Luyens - de vraag kreeg om de woning te renoveren en uit te breiden. Het eindresultaat is een piekfijn afgewerkte high-end renovatie.

“Eigenlijk waren we al de tweede architect. De vorige architect had het gebouw ontmanteld en al veel ruwbouwwerken uitgevoerd. De opdrachtgever was echter niet tevreden met het ontwerp en we werden gevraagd het project opnieuw te tekenen”, klinkt het bij JUMA Architects.

Oude glorie herstellen

In een eerst fase voerde JUMA Architects opnieuw heel wat ruwbouwwerken uit. Met uitzondering van de fundering en de poolkuip werd de gehele achterconstructie weer gesloopt. Door die werken verdween een groot deel van de charme van het landhuis verdwenen. Om de woning in oude glorie te herstellen, wilde de opdrachtgever op verschillende plaatsen nieuwe ornamenten aan de muren, aan de plafonds en ter hoogte van de binnendeuren. De majestueuze trap in de hal is gekopieerd zodat het lijkt alsof deze ook de tweede verdieping diende.

De klassieke sierlijsten staan ​​in schril contrast met de sobere vormgeving van de architectuur van de achtergevel. Deze achtergevel moest ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk lichtinval de woning binnen zou komen, wat met de 3m80 hoge 'minimal windows' in de keuken en woonkamer meer dan gelukt is.

Complete spa

Ook op niveau -1 moest er licht naar binnen worden getrokken, want er werd een complete spa met een binnenzwembad van 15,5 m lang, een sauna, een massageruimte en een fitnessruimte voorzien. Vier grote lichtstralen, verwerkt in het boventerras, verlichten het zwembad. Door het terrein te verlagen lijkt het alsof je zo de tuin in zwemt en kan er ook gebruik gemaakt worden van grote glazen ramen. De fitness- en polyvalente ruimte krijgen ook een betere verbinding met het buitenleven.

De gehele eerste verdieping is ingericht als master bedroom met kleedkamer, badkamer, bureau en extra ruimte voor een andere kamer en/of bureau. Op de tweede verdieping bevinden zich nog 4 andere kamers met bijbehorende badkamers. “De gevel is in originele staat hersteld, maar we hebben (onopvallend) de toegangspoort verbreed om de mogelijkheid te geven om met de auto binnen te rijden”, aldus JUMA Architects.