Tarkett zet volgende stap naar circulaire economie met iQ Natural vinylvloeren

Tarkett zet volgende stap naar circulaire economie met iQ Natural vinylvloeren

intsite | Tarkett zet volgende stap naar circulaire economie met iQ Natural vinylvloeren
  •   09 nov 2020
  • Niels Rouvrois

© Tarkett

iQ Natural is de nieuwe generatie vinylvloeren die de overgang naar een circulaire samenleving nog een stap dichterbij brengt. De vloeren gaan tientallen jaren mee en worden aan het einde van hun levensduur met het Restart®-programma door Tarkett teruggenomen om ze te recycleren tot nieuwe vloerbedekking, zonder verlies van kwaliteit.

De homogene vinylcollectie is milieuvriendelijk ontworpen en vervangt fossiele grondstoffen door biomassa. iQ Natural biedt architecten, onwerpers en vastgoedeigenaars een vloeroplossing met 50 procent minder broeikasgasemissie vergeleken met de gemiddelde homogene vinylvloer. Met deze lancering zet Tarkett zijn streven naar duurzame innovaties nog eens in de verf. iQ Natural verlegt de grenzen van milieuvriendelijk design, zodat klanten proactief de milieu-impact van hun projecten kunnen verminderen. Elke gebruikte vierkante meter draagt bij aan de overstap van fossiele naar hernieuwbare grondstoffen, wat ons een stap dichter bij een circulaire, CO2-neutrale samenleving brengt.

Volledig recycleerbaar

Recycling is een van de steunpilaren van een circulaire overgang, omdat het een efficiënte manier is om grondstoffen te besparen, en afval en broeikasgasemissies te verminderen. iQ Natural is na installatie en na gebruik volledig recycleerbaar. Na gebruik kan de vloer worden teruggenomen via het ReStart®-programma van Tarkett, waarna deze wordt gerecycleerd tot grondstoffen voor nieuwe vloeren. Om vinylvloeren na gebruik effectief te recycleren, heeft Tarkett in Zweden onlangs een innovatieve industriële reinigingsmethode in gebruik genomen. Hiermee kunnen lijm- en betonresten van iQ Natural-vloeren worden verwijderd, voordat ze worden omgezet in vinylkorrels van dezelfde kwaliteit als nieuwe grondstoffen.

Bio-attributed vinyl

De nieuwe generatie van iQ Natural vervangt 100 procent van het vinyl uit fossiele bronnen door bioattributed vinyl (BIOVYNTM3). Dit betekent dat het vinyl wordt vervaardigd in een productiesysteem waar hout residu biomassa, dat niet concurreert met de voedselketen, parallel met fossiele grondstoffen wordt gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van bestaande bossen, waardoor er niet specifiek bomen worden geplant of gekapt voor deze toepassing. De biomassa wordt vervolgens aan een specifiek eindproduct toegeschreven volgens de principes van de massabalans. Massabalans principes maken een 'groene overgang' binnen een bestaande productie-infrastructuur mogelijk, zonder intensief natuurlijke hulpbronnen te gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe productiefaciliteiten. Dit is een essentieel hulpmiddel om de overgang te versnellen. Deze toeschrijving in de hele toeleveringsketen wordt erkend door de Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB). Dit zorgt ervoor dat iQ Natural profiteert van sterke duurzaamheidskenmerken, waaronder een aanzienlijke vermindering van broeikasgasemissies.

Interieurs verrijken

De iQ Natural-collectie bestaat uit 35 kleuren en biedt een subtiele combinatie van ton-sur-ton en neutrale kleuren, die zijn geselecteerd om op de natuur geïnspireerde interieurs te creëren. De collectie is verdeeld in vijf hoofdkleuren, die elk verschillende emoties oproepen. Het nieuwe gevlekte patroon van Natural Flakes is ontworpen om architecturale secties te markeren, vloeiende overgangen mogelijk te maken of design kenmerken in ruimtes te accentueren.

Belangrijkste kenmerken

• Na gebruik recycleerbaar in nieuwe vinylvloeren.
• Bio attributed vinyl BIOVYNTM, erkend door RSB.
• CO2-neutrale productie: het productieproces van iQ Natural is geoptimaliseerd met energieefficiënte maatregelen, waarbij gebruik wordt gemaakt van niet-fossiele energie. De zeer lage hoeveelheid koolstofemissies die tijdens de levenscyclus door de energiecentrales van het lokale nutsbedrijf wordt gegenereerd, wordt gecompenseerd door koolstofkredieten die door Tarkett zijn gekocht.
• Biogebaseerde en ftalaatvrije weekmakers.
• Optimale binnenluchtkwaliteit: emissies van VOS < 10μg/m3.
• Robuuste en zeer duurzame oplossing voor omgevingen met intensief en zeer intensief verkeer (de vloeren zijn vooral geschikt voor toepassingen in de gezondheidszorg en het onderwijs vanwege hun weerstand en eenvoudige reiniging en zijn een goed alternatief voor gietvloeren)


Bron: Tarkett