Studio mxmxm ontwierp unieke citybench voor London Festival of Architecture

Studio mxmxm ontwierp unieke citybench voor London Festival of Architecture

intsite | Studio mxmxm ontwierp unieke citybench voor London Festival of Architecture
  •   12 nov 2020
  • Anke Henrotte

De citybench van Studio mxmxm bestaat uit verschillende stalen platen die met een laser werden uitgesneden © Studio mxmxm

Al enkele jaren dagen het London Festival of Architecture en de Cheapside Business Alliance architecten van over de hele wereld uit om een citybench te ontwerpen voor het prestigieuze Cheapside, de straat tussen St. Pauls Cathedral en The Bank of London. Deze editie was Studio mxmxm een van de zes gelukkigen die zijn ontwerp tijdelijk in de Britse hoofdstad mocht installeren. Het Brugse architectenbureau van Jason Slabbynck creërde een op coördinaten geïnspireerde zitbank met de toepasselijke naam "51°30’48.6” N 0°05’17.9” W", verwijzend naar zijn locatie naast The Bank of London en voor de Royal  Exchange. Het meubel is er nog tot eind november te bewonderen.

De zitbank van Studio mxmxm bestaat uit verschillende stalen platen die met een laser werden uitgesneden. Elk vlak vertegenwoordigt een as uit het coördinatensysteem. De vlakken passen op zo’n manier in elkaar dat ze samen een kruisvormige zitbank vormen. In de rugleuning werden de coördinaten van de locatie uitgesneden.

Vergeten privileges

Met zijn ontwerp wil de jonge Slabbynck onze kijk op de eigen omgeving uitdagen en ons aanzetten om onze positie te bevragen. Meestal identificeren we onszelf en ons wereldbeeld immers met de directe omgeving en vergeten daarbij onze positie en privileges binnen de globale wereld. De citybench van het Brugse architectenbureau benoemt een locatie dan ook aan de hand van zijn coördinaten en niet aan de hand van straatnamen of namen van monumenten in de buurt.

Twee maanden uitstel

Ook het London Festival of Architecture ontsnapte niet aan de coronapandemie. Zo zou de zitbank van Studio mxmxm reeds eind juni op locatie geplaatst worden, maar werd de installatie preventief twee maanden uitgesteld. “Maar ook dan was het onmogelijk om zelf naar Londen af te reizen door de opgelegde quarantaine bij aankomst”, vertelt Jason Slabbynck van Studio mxmxm. “Gelukkig lukte het om de onderdelen van de zitbank naar Londen te verzenden. Door het simpele ontwerp was het voor de organisatie eenvoudig om de bank zelf in elkaar te zetten.”


Bron: Studio mxmxm