Oscar Swing: een duurzaam product met een circulair verhaal

Oscar Swing: een duurzaam product met een circulair verhaal

intsite | Oscar Swing: een duurzaam product met een circulair verhaal
  •   19 nov 2020
  • Niels Rouvrois

© Sabine Rosseel

Vanuit het oogpunt duurzaam design, ging Sabine Rosseel op zoek naar een volwaardig, duurzaam alternatief voor de vele kunststofmeubelen die vandaag op de markt zijn. Een duurzaam 'groen' materiaal als grondstof voor het ontwerpen van meubelen met dezelfde esthetische kwaliteiten, doch met een veel kleinere ecologische voetafdruk. Een eindproduct dat tevens warm aanvoelt en een warme uitstraling heeft. Een meubel met nieuwe sensorische eigenschappen, een nieuwe look & feel: de OSCAR SWING.

Als groene grondstof dacht Sabine al snel aan de vlasvezel. "Het regionaal DNA bij uitstek waar we best trots op mogen zijn", klinkt het. "Een natuurlijke vezel die we daadwerkelijk zichtbaar en tastbaar willen maken in onze FPC (flax plastic compound) designmeubelen. Dit zal er ongetwijfeld toe bijdragen dat de consument zich bijgevolg ook bewuster wordt van meer duurzame producten in het aanbod van meubilair. We zijn er immers van overtuigd dat wie de natuurlijk vezel voelt en ziet, sneller geneigd is meer interesse te tonen in duurzame, milieuvriendelijke producten met een circulair verhaal. De OSCAR SWING is dan ook ons eerste resultaat van deze gedachtegang."

Prima samenwerking

Sabine Rosseel kon rekenen op een prima samenwerking met Propolis, het onderzoeksteam van KU Leuven onder leiding van Professor Frederik Desplentere en Isiplast als producent. Simulaties en sterkteberekeningen werden gemaakt en de klimatologische eigenschappen van het nieuwe materiaal werden onderzocht. Als ontwerper en ondernemer hechten we veel belang aan co-creatie.De know-how en interesse van die regionale partners betekenen sowieso een meerwaarde doorheen het groeiproces van onze OSCAR SWING."

Bovendien mocht Sabine eveneens rekenen op de steun en belangstelling van het Algemeen Belgisch Vlasverbond (ABV) waarbij de directeur Dhr Jan Sijnave het project van bij de aanvang mee gedragen heeft. Sabine: "Zo konden we met een sterk regionaal consortium deze innovatie waarmaken. Iedereen kan zich probleemloos settelen in onze OSCAR SWING dankzij een doordacht ontwerp waarbij de zitting rugleuning kan worden en omgekeerd. Dit door middel van een eenvoudige kwartdraai!

Voor meer informatie, vraag naar onze productfiche. info@hit-liners.be