Jules Bordet Instituut telt meer dan 5.000 deuren waaronder Belgische primeur

Jules Bordet Instituut telt meer dan 5.000 deuren waaronder Belgische primeur

intsite | Jules Bordet Instituut telt meer dan 5.000 deuren waaronder Belgische primeur
  •   08 feb 2021
  • Niels Rouvrois

Het nieuwe Jules Bordet Instituut in Anderlecht is goed voor een Belgische primeur: zo’n 20 gemotoriseerde brandwerende zwaaideuren met een in de wand ingewerkte Sevax-motor als aandrijving. Het nieuwe concept werd ontwikkeld door Potteau Labo, dat als specialist in totaalafwerking van gebouwen in totaal meer dan 5.000 binnendeuren plaatste in het nieuwe ziekenhuis. Die werden afgewerkt met High Pressure Laminate (HPL) van de Italiaanse fabrikant Abet Laminati dat geleverd werd door Triplaco-Beveka.

Potteau Labo is marktleider in België op het gebied van laboratoriummeubilair voor ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en de chemische-, farmaceutische- en voedingsindustrie. Ook op het vlak van interieurinrichting van onder meer de publieke ruimtes in luxehotels en musea in binnen- en buitenland, heeft het bedrijf heel wat ervaring.

Als specialist in totaalafwerking van gebouwen levert en plaatst Potteau Labo daarnaast ook binnendeuren in alle mogelijke afwerkingen. Zo ook in het nieuwe Jules Bordet Instituut in Anderlecht, waar de architecten voor de afwerking van de deuren een materiaal wilden dat bestand is tegen relatief agressieve producten en makkelijk in onderhoud. “In totaal plaatsten we 5.000 deurgehelen in het nieuwe ziekenhuis”, begint projectmanager Bart Vanderhaeghe te vertellen. “Het gaat om deurbladen afgewerkt met HPL van de Italiaanse fabrikant Abet Laminati in zowel houtmotief als unikleur en kunststoffen kantlatten. De metalen deuromlijstingen kregen een gepoederlakte textuurafwerking in dezelfde kleur als de deuren. We plaatsten ook een 20-tal gemotoriseerde brandwerende zwaaideuren waarvan de Sevax-motor telkens ingewerkt werd in de wand. Het gaat om een nieuw concept dat we speciaal voor dit project ontwikkelden, een Belgische primeur.”

Jarenlange samenwerking met Triplaco-Beveka

Het gebruikte HPL van Abet Laminati werd geleverd door Triplaco-Beveka. “De afmetingen van de leverde laminaten werden op de te produceren deurformaten afgestemd zodat verwerkingsverliezen tot een minimum werden gereduceerd. Heel wat geplaatste deuren zijn brandwerende exemplaren maar ook op andere vlakken eiste de klant een hoge weerstand”, legt Vanderhaeghe uit. “Zo maakten we de deuren zeer schokbestendig, wat enorm belangrijk is in een gebouw waarin de deuren zeer intensief worden gebruikt. Daarnaast scoren ze hoog op het vlak van hygiëne, wat uiteraard ook een heel belangrijke vereiste is in een ziekenhuis. Hetzelfde geldt voor de kantlatten.”

De grootste uitdaging in het project was volgens Vanderhaeghe de korte uitvoeringstermijn. “Meer dan 5.000 deuren plaatsen in één jaar tijd is echt wel een huzarenstukje dat slechts weinig firma’s aankunnen. Daar mogen we terecht trots op zijn.”

“En ook op de samenwerking met Triplaco-Beveka zijn we trots. Die gaat intussen al vele jaren terug. Wij verwerken dagelijks producten van Triplaco-Beveka. Het familiebedrijf is dan ook een leverancier met een grote toegevoegde waarde, aangezien het niet enkel standaardproducten, maar ook op maat gemaakte producten levert. Ook in dit prestigieuze project kon Triplaco-Beveka met zijn producten bijdragen aan de specifieke vraag van de klant.”