UAU collectiv ontwerpt eigen inspirerende kantooromgeving

UAU collectiv ontwerpt eigen inspirerende kantooromgeving

intsite | UAU collectiv ontwerpt eigen inspirerende kantooromgeving
  •   12 feb 2021
  • Niels Rouvrois

© Philippe Van Gelooven

Als een architectenbureau op zoek is naar een inspirerende kantooromgeving, waarom ze dan niet zelf ontwerpen? Dat is precies wat UAU collectiv heeft gedaan in zijn nieuwe thuisbasis in Hasselt. Met een bijzondere voorliefde voor de modernistische stijl viel het oog op de drie volumes in beton ter hoogte van de Kunstlaan. Ze werden aangepast naar hedendaagse normen, met respect voor het modernistische karakter door een sober materiaalgebruik. Karaktervol meubilair draagt bij tot een aangename sfeer.

De kantoorgebouwen net buiten het centrum van Hasselt werden in de jaren 70 opgetrokken in een structuur van betonnen balken en kolommen ingevuld met niet-dragende wandelementen. Dit constructief principe verleent de gebouwen een strakke, sobere en evenwichtige uitstraling. Het uitgebalanceerd architecturaal concept leent zich anno 2019 perfect om een kantoor in te richten naar de hedendaagse normen. De kenmerkende constructiewijze werd opnieuw blootgelegd en ook het ontwerp is gebaseerd op een eerlijkheid van materiaalgebruik. De open planvorm met een overvloed aan daglichttoetreding gaf aanleiding tot een eenvoudig concept. De centraal gelegen circulatiekern is de locatie waar het meeste overleg plaatsvindt en hoe verder men zich hiervan distantieert, hoe meer rust er heerst. Op de koppen van het plateau bevinden zich dan ook de landschapskantoren. De ruimte tussenin kan ingezet worden voor divers overleg. Onder de betonnen balkstructuur zorgt de plaatsing van open rekken voor een opdeling van de grote midden-zone in een overlegzone en circulatiezone.

De centrale kitchenette dichtbij de circulatiekern is de ideale ontmoetingsplek voor een vluchtig overleg. Naast een vergaderruimte, printlokaal en materialenbib is er ter hoogte van de circulatiezone ook een overlegbox geïnstalleerd. Vooral voor intern overleg is deze erg geliefd onder de medewerkers.

Karaktervol

Het modernistisch karakter van het gebouw wordt verder gerespecteerd door een sober materiaalgebruik. De ruimte onder de raamopeningen leent zich voor het opbergen van stalen en dossiers, maar dient daarnaast ook als zitbank. Het los meubilair van de landschapskantoren is sober en praktisch terwijl voor de overlegzones gezocht werd naar meubilair met een verhaal. De tafels met lederen blad en glazen schijven als onderstel in de middenzone kenden hun eerste thuis in een Nederlandse bibliotheek. Ook de stoelen werden opgesnord in Brusselse antiekzaakjes en bepalen mee het karakter van het bureau. De opdeelbaarheid van de centrale zone wordt verzekerd door de akoestische gordijnen die door de frisse groene kleur ook een warm gevoel creëren. Het aangename groen keert terug in de natuursteenelementen van kitchenette en sanitair, aangevuld met details in goud.

Nieuwe werkwijze

Naast een nieuwe omgeving hanteert het team van UAU collectiv sinds de verhuis ook een nieuwe werkwijze waarbij tweemaal per dag gericht focuswerk ingepland wordt. Samen met Upspace worden de krijtlijnen hiervoor uitgezet. De individuele lampjes op de bureaus geven aan wanneer deze UAU-focus aanbreekt. De spelregels zijn eenvoudig en gericht op het uitvoeren van concentratiewerk zonder stoorzenders. Overleg wordt minutieus ingepland in de agenda’s en dit op de juiste overlegplekken.

De inspirerende kantooromgeving wordt in 2021 aangevuld met een interessant project op het gelijkvloers. Hierover volgt later meer, to be continued...